Uniós biztos: a szolidaritásnak nem csak szavakban kell megnyilvánulnia

Az uniós tagállamok közötti szolidaritásnak nem csak szavakban kellene megnyilvánulnia, olyan közös menekültügyi rendszerre van szükség, amely nem pusztán válságok idején, hanem hosszú távon is működőképes - jelentette ki az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja az uniós belügyi tanács pénteki brüsszeli ülése után. Sajnálkoztak az uniós belügyminiszterek, hogy megint nem sikerült kompromisszumot kötni a kérdésben.

Dimitrisz Avramopulosz az uniós belügyminiszterek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte a bizalom erősítését a tagországok között. Mint mondta, az Európai Bizottság támogatja a tagállamokat abban, hogy megoldást találjanak a migrációs válság rendezésére.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatón. MTI/EPA Fotó

Az uniós biztos arról számolt be, hogy a pénteki ülés egyik fő témája az EU tervezett utasregisztrációs rendszere volt, amelynek felállításáról az előző napon nyújtott be javaslatot a brüsszeli testület.

Hangsúlyozta, az előzetes elektronikus beutazási engedély (ETIAS) fontos információkkal látná el az illetékes európai hatóságokat azokról, akik belépnek az EU területére, és ami még fontosabb, azokról is, akiknek nem kellene belépniük. Hozzátette, a belügyminiszterek támogatásukról biztosították a javaslatot.

Tárgyalásokat fognak folytatni a ETIAS-ról

Az ETIAS kapcsán Robert Kalinák, az unió soros elnökégét ellátó Szlovákia belügyminisztere kijelentette, az Európai Bizottság “szinte hihetetlen gyorsasággal” dolgozta ki a rendszer felállításáról szóló tervezetet, amelynek részleteiről tárgyalások sorát fogják lefolytatni a következő hónapokban.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy jövőre elfogadhatják az utasregisztrációs rendszer létrehozását célzó javaslatot, ami jelentősen fokozná az uniós állampolgárok biztonságát.
Kalinák tájékoztatása szerint a miniszterek a titkosszolgálati információcsere és a terrorizmus elleni harc kérdését is megvitatták.

Megint elmaradt a kompromisszum

A belügyminiszterek közül többen is arról számoltak be a tanácsülést követően, hogy ezúttal sem sikerült kompromisszumra jutni a migrációs válság jelentette terhek elosztását illetően. ”Még mindig jelentős nézetkülönbségek vannak az ügyben” – mondta Thomas de Maiziere, a német belügyi tárca vezetője.

“A tagállamok mindegyikének be kell fogadnia a menekültek egy bizonyos hányadát. Ezen túlmenően lehetséges más módon is kifejezni a szolidaritást” – vélekedett, hozzátéve, hogy további egyeztetésekre van szükség.
Angelino Alfano olasz belügyminiszter is elutasította a szlovák kollégája által előző este felvázolt “hatékony szolidaritási” javaslatot, amelynek értelmében az uniós országok szükség és igény esetén választhatnának, menedékkérők befogadása helyett miként kívánják kivenni a részüket a menekültválság kezeléséből.

“Állandó jellegű (elosztási) mechanizmusra van szükségünk, nem vitathatjuk ezt meg minden válság esetén” – mondta Carmelo Abela, a soros EU-elnökséget január 1-jén átvevő Málta belügyminisztere.