Négy hónap alatt több mint 15 ezer illegális határátlépést akadályozott meg Szerbia

Négy hónap alatt több mint 15 800 illegális határátlépést akadályoztak meg a szerb rendőrség és katonaság közös járőrei a szerb-macedón, illetve a szerb-bolgár határon - közölte a szerb belügyminisztérium pénteken.

Szerbia júliusban szigorított a határvédelmén, és a rendőrök, valamint a katonák közös járőrözésbe kezdtek a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon. A szerbeket magyar, cseh és szlovák rendőrök segítik.

A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tél közeledtével ismét nő a nyomás a macedón és a bolgár határszakaszon, a nagyobb nyomás azonban jelenleg a Bulgáriával közös határon tapasztalható.

Rendőri kíséret mellett migránsok gyalogolnak a Belgrádból Zágráb felé vezető autópályán a szerb fővárostól 50 km-re lévő Pecinciben 2016. november 12-én. Az illegális bevándorlók azt remélik, hogy Horvátországon keresztül juthatnak el Nyugat-Európába. (MTI/EPA/Koca Sulejmanovic)

A belügyminisztérium képviselői július közepe óta 119 embercsempész ellen tettek bűnvádi feljelentést.

Az utóbbi egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. A szerb belügyi szervek adatai szerint jelenleg körülbelül hatezer migráns tartózkodik az ország területén.