Félmilliós bírságot kapott egy migránsokat kitiltó boltos

Gyűlöletkeltés vádja miatt több mint félmillió forintnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtottak csütörtökön egy német boltost, aki egy "Menedékkérők maradjanak kint" - táblát rakott ki üzletének ablakába még a nyáron. A táblára egy lihegő kutya volt ráfestve.

A bajorországi Wunsiedel bírósága 1.800 eurós bírságot szabott ki arra a boltosra, aki egy migráns-ellenes táblát rakott ki üzletének ablakába.

Úgy tudni, a bírósági tárgyalás során a táblára festett lihegő kutya ütötte ki a biztosítékot. Ha a boltos nem hasonlította volna állatokhoz a migránsokat, akkor a szólásszabadságra hivatkozva könnyedén megnyerhette volna az ellene indított pert – írta a Nordbayer Kurier.


“Biztosan nem számított arra, hogy a táblája ilyen sok problémát okozhat, de mindezt saját ostobaságának köszönheti” – közölte a tárgyalás végén a bíró a vádlottal.

Kis híján felgyújtották a boltját

Az ügyészség eredetileg egy súlyosabb büntetésért érvelt. Szerintük a vádlott szóhasználata is megsértette a bevándorlókat. A férfi az “Asylanten” szót írta a táblára, ami magyarul menekülteket jelent, de az ügyészség szerint ez a kifejezés sértő és méltatlan.

A boltos nem rasszista meggondolásból rakta ki a táblát, hanem azért, mert már korábban is problémás menedékkérő vásárlókba ütközött, akik kis híján felgyújtották a boltját, mikor bent füveztek – érvelt a férfi védőügyvédje a tárgyalás során, de a pénzbírságot nem sikerült megúszniuk.

A táblára írt üzenet még augusztusban keltett felháborodást, azóta többen ürülékkel kenték be a bolt ablakát és a kocsiját is megpróbálták feltörni. A férfi azóta többször is elmondta a német lapoknak, hogy nem szélsőséges meggyőződés vezérelte, de belátta, hogy nem gondolt bele a tábla következményeibe.