Öregszik a börtöntársadalom

Túl sokan vannak börtönben Magyarországon, ami megnehezíti a fogvatartottak társadalomba való visszavezetését, ráadásul emelkedik az idősek aránya a büntetésvégrehajtási intézetekben - derül ki a Magyar Nemzet csütörtöki számában közölt cikkből.

A lapnak nyilatkozó Vig Dávid kriminológus, az ELTE Kriminológiai Tanszékének adjunktusa szerint Magyarországon túlértékelik a szabadságvesztés visszatartó erejét, ezt favorizálják ahelyett, hogy a bírók szélesebb mérlegelési teret, lehetőséget kapnának a személyre szabottabb és olcsóbb szankciók alkalmazásához. Úgy látja: a kutatások nem támasztják alá, hogy a súlyosabb büntetések kilátásba helyezésének elrettentő hatása lenne.

A hosszabbodó büntetések odavezettek, hogy a hatvan év feletti rabok már több mint kétszer annyian vannak, mint 2011-ben, és a negyvenévesnél idősebbek száma is egyre gyarapszik. Ezek a folyamatok egyre zsúfoltabb börtönökhöz vezetnek, 2014-ig folyamatosan nőtt a zsúfoltság, ami azóta csak a börtönépítések miatt állt meg. A fogvatartottak száma 2010 és 2011 között 15 ezerről 17 ezerre nőtt, ma pedig mintegy 18 200 fogvatartott van az országban.

Vig Dávid arra figyelmeztetett: ilyen közegben sokkal kevésbé van lehetőség hatékony reintegrációs programokra, pedig a fogvatartottak döntő többsége előbb-utóbb vissza fog kerülni a társadalomba, és nem mindegy, milyen állapotban.