Nem ítélik el a kettős állampolgárságot a kárpátaljai ukránok

Magyarország jó szomszédként, erejéhez mérten mindent megtesz Ukrajna és Kárpátalja támogatásáért - jelentette ki a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak koordinálásáért felelős kormányzati biztosa csütörtökön Budapesten.

Grezsa István a Tandem 2016 elnevezésű, Kárpátalján elkészített szociológiai felmérés bemutatása alkalmából mondott köszöntőt. Hangsúlyozta: Kárpátalja ma a világon élő magyar kisebbség legérdekesebb területe.

Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa a felvidéki Magyar Közösség Pártjának az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján tartott megemlékezésén a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban 2016. október 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hozzátette: a kutatásra azért volt szükség, mert az utolsó népszámlálást 2001-ben tartották Ukrajnában, és szerettek volna pontosabb képet kapni a kárpátaljai felnőtt lakosság szociodemográfiai jellemzőiről, a régió polgárainak identitásáról. Elmondta: november 24-25-én magyar-ukrán miniszterelnöki találkozó lesz Budapesten. Erre annál is inkább szükség van, mert az ukrán sajtóban megszaporodtak a magyar revizionizmusról szóló álhírek.

Ugyanakkor a megbeszélésen szó lesz a határ menti infrastruktúra kiépítéséről is, többi között annak érdekében, hogy európai módon lehessen átkelni egyik országból a másikba – mondta Grezsa István.

Az 1200 ember, 800 ukrán és 400 magyar nemzetiségű bevonásával elkészült reprezentatív kutatásból a többi között kiderül, hogy Kárpátalján az ukránoknál az ukrán identitás, a magyaroknál pedig a kárpátaljai magyar identitás a meghatározó.

Az is kiderül, hogy mindkét népcsoport a valóságosnál kétszer akkorának gondolja Kárpátalján a magyar etnikum arányát, mint az a valóságban. Az ukránok pedig jobbnak látják a két nemzet kapcsolatát, mint a magyarok. Továbbá megyei szinten 78 százalék látja együttműködőnek a két nép viszonyát.

A magyar nemzetiségű válaszadók 71 százaléka rendelkezik magyar állampolgársággal és további 17 százalék tervezi annak megszerzését. A kettős állampolgárságot csupán a helyi ukránok 9 százaléka ítéli el – derül ki a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által koordinált, ukrán partnerek bevonásával készült felmérésből.