Migránsok százai vesztek oda hajótörésekben

Több mint 340 migráns veszett oda vagy tűnt el az elmúlt napokban a Földközi-tengeren négy hajótörésben - adta hírül csütörtöki Twitter-bejegyzésében a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A szervezet egyik szóvivője, Flavio Di Giacomo elmondta, hogy csak csütörtökre virradóra mintegy 100, Afrikából Európába igyekvő ember vesztette életét, miután gumicsónakjuk bajba került a Földközi-tengeren.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezetnek a hajó 27 utasát sikerült kimentenie a hullámok közül, és hét holttestet szállított partra.

Hétfőn és kedden 11 migráns vesztette életét és 230 tűnt el Líbia partjainál.

Az olasz parti őrség szerint szombat óta 3200 embert mentettek ki túlzsúfolt, hevenyészett hajókról a térségben.

Giacomo úgy tudja, hogy a legutóbbi esetekkel együtt 4500 fölé emelkedett azoknak a száma, akik idén odavesztek vagy eltűntek a Földközi-tengeren. 2016 a leghalálosabb év az Európa felé tartó migránsok számára, akik idén gyakrabban választották útvonalul az Észak-Afrikát Olaszországgal összekötő tengeri szakaszt, amely jóval veszélyesebb az égei-tengeri görög szigetekre Törökországból vezető rövid átkeléseknél.

A szóvivő úgy véli: a halálos áldozatok növekvő számához hozzájárul az is, hogy a csempészek az egyre könyörtelenebb, télire forduló időjárás ellenére nekivágnak a szeszélyes tengernek.