Kósa: megkérdőjelezhetetlenek az új jelöltek

Az új alkotmánybíró-jelöltek szakmai szempontból megkérdőjelezhetetlenek - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A frakcióvezető a jelöltekről elmondta: Marosi Ildikó a Kúria bírája, korábban szakértőként dolgozott több alkotmánybíró mellett, képzettségét, tapasztalatát nem lehet kétségbe vonni. Schanda Balázs tapasztalatot szerzett az Alkotmánybíróságon (Ab), és az államigazgatásban is, jelenleg egyetemen tanít. Szabó Marcel a jövő nemzedékek szószólójaként jogászi karrierrel és tudományos fokozattal rendelkezik.

Horváth Attila pedig – mint Kósa Lajos megjegyezte – “az egyik legjobb jogtörténész”, és szakterülete a koncepciós perek. ”Azt gondolom, hogy az előéletük, jogi, szakmai pályafutásuk okán ezek az emberek ténylegesen megkérdőjelezhetetlenek, tehát nincs olyan szakmai érv (…), ami ellenük szólna” – hangsúlyozta.

Kósa Lajos csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Fidesz, a KDNP és az LMP megegyezett az Ab hiányzó bírói helyeire a jelöltekről, és a testület új elnökének személyéről is egyetértés alakult ki a három képviselőcsoport között. Próbáltak az MSZP-vel és a Jobbikkal is egyeztetni, ám a szocialisták “elzárkóztak”, a Jobbikkal pedig a személyekben nem tudtak megegyezni – tette hozzá.