Hazatért az első rendőrkontingens Szerbiából

A húszfős egységet Balogh János, az országos rendőrfőkapitány műveleti helyettese köszöntötte Budapesten.

A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a kontingens október 24-étől november 16-áig látott el határőrizeti feladatokat a szerb-bolgár határszakaszon.

A magyar rendőrök a szerb kollégáikkal együttműködve, fő feladatukként járőrszolgálatot láttak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködtek az embercsempészek és a Szerbia területére belépett illegális migránsok előállításában. A magyar szakértők nem csak a határ közvetlen közelében teljesítettek szolgálatot, hanem a mélységi területen található főbb és alsórendű utakon is.

A Szerbia területén eljáró magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látták el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a szerb fél irányítása, felügyelete mellett gyakorolhatták.

A délkelet-európai rendőri együttműködési egyezmény keretében 2016. október 24-étől három, váltásonként húszfős magyar rendőri egység vesz részt a szerb-bolgár határ védelmében. A magyar rendőrök szolgálati gépkocsikkal, teherszállító gépjárművel és hőkamerával felszerelt szolgálati gépjárművel segítik a határszakasz védelmét.

A második kontingens 2016. november 15-én indult el a balkáni térségbe, a csütörtökön hazaérkezett egység leváltására. Velük együtt jelenleg 45 magyar rendőr teljesít határrendészeti szolgálatot a balkáni útvonalon – írták a közleményben.