Személyes sértettség akadályozza az ellenzéki összefogást a Liberálisok szerint

Nincs helye személyes sértettségnek és lejárató támadásoknak azon ellenzéki pártok között, amelyek demokráciát szeretnének. Minden mérhető támogatottsággal rendelkező pártnak részt kell vennie az együttműködésben, ha le akarják váltani a kormányt – mondta a Kossuth Rádióban Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője.

Nagy igazságot mondott ki a Magyar Liberális Párt (MLP) – amikor november 3-án kizárták az ellenzéki pártok előválasztási tárgyalásaiból – azzal, hogy a kormány leváltásához a politika minden szereplőjére szükség van, aki demokráciát szeretne, és nélkülözi a szélsőségeket – mondta Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője.

A politikus szerint ez azt jelenti, hogy ha az ellenzék a Jobbik nélkül szeretne kormányt alakítani, akkor ahhoz a kisebb, de mérhető támogatással rendelkező pártoknak, mint a Liberálisoknak is, részt kell venniük egy kooperatív, ugyanakkor kompetitív előválasztási folyamatban. Ennek során dőlhet el, kik legyenek azok a közös indulók a 106 egyéni választókörzetben, akik képesek legyőzni a Fidesz jelöltjeit.

Ez az egyetlen esély, és ha ez a cél, akkor az együttműködésből nem lehet senkit kizárni, főképp nincs helye az olyan kirekesztésnek, amikor már az első körben kizárnak valakit – mondta a Liberálisok ügyvivője.

Személyes sértettség

Bősz Anett szerint a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc az első tárgyalási fordulóban az első megszólalását arra is felhasználta, hogy nagyon határozottan elmondja, a Liberálisokkal nem tud, és nem akar együttműködni. Az MLP ügyvivője szerint a DK-s politikus ezt nagyon sajátosan indokolta, arról beszélt, hogy a Liberálisokat „őfelsége ellenzékének” tartja. Megjegyezte, hogy az ellenzéki tárgyalásokon Gyurcsány Ferenc azonnal domináns pozícióba került.

Bősz Anett szerint egész egyszerűen arról van szó, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudja elfogadni, hogy a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor annak idején nem ült be a DK tervezett frakciójába, és így az nem tudott megalakulni. Tehát a DK kirekesztő magatartása személyes sértettségből adódik, és abban gyökeredzik – tette hozzá.

Összehangoltnak tűnik a támadássorozat

Az ügyvivő azt mondta, a Liberálisok elleni lejárató támadássorozat összehangoltnak tűnik. Példaként hozta, hogy szerinte Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke is fizetett hirdetésben próbálja politikai értelemben véve szamárságokkal vádolni az MLP-t, amely vádak jogi értelemben kimerítik a rágalmazás fogalmát – hangsúlyozta. Ezzel szemben meg kell férni egymás mellett, mert van egy lerombolt jogállam, lerombolt demokratikus intézményrendszer, amit helyre kell állítani – hangsúlyozta.

Bősz Anett arról is beszélt, november 3-a óta hivatalosan nem keresték meg őket azzal, hogy mégis folytassák az egyeztetéseket, úgy tudja, Molnár Gyula, az MSZP elnöke letette a voksát a mellé, hogy újra kellene kezdeni a tárgyalásokat.

Az akadály egy magatartástípus

Az ügyvivő arra a riporteri kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc lehet-e az akadálya a baloldali ellenzéki összefogásnak, azt válaszolta, sokan mondják ezt. Hangsúlyozta, az akadály egy magatartástípus, ha valaki képtelen arra az alázatra, hogy megkeresse a helyét egy ellenzéki együttműködésben, és adott esetben kettőt hátralépjen.