1956 - Internetes vetélkedőt indít a Veritas és a NEB

Történelmi vetélkedőt indít a Veritas Történetkutató Intézet és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Szuezi válság és Magyarország 1956 címmel pénteken a magyarországi és a határon túli általános és középiskolás tanulóknak.

A játék célja, hogy összevethessék tudásukat azok a tanulók, akik kedvelik a történelmet és érdeklődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a nemzetközi összefüggések iránt.

Budapest, 1956. október 24.  Tüntető fiatalok egy szovjet páncéloson a Dimitrov (ma Fővám) téren. MTI Fotó: Bartal Ferenc

Budapest, 1956. október 24.
Tüntető fiatalok egy szovjet páncéloson a Dimitrov (ma Fővám) téren.
MTI Fotó: Bartal Ferenc

A verseny ötfordulós, a történelmiek mellett irodalmi, kulturális, közéleti, politikai és sajtótörténeti kérdéseket is feltesznek, összesen 56-ot: az első négy fordulóban fordulónként 11-et, míg az ötödikben 12-t. Az első 55 kérdésnél három lehetséges válasz közül kell kiválasztani a helyeset, az utolsó kérdés azonban leíró, szövegszerű megoldást igényel.

A vetélkedőre három korcsoportban lehet regisztrálni a veritasintezet.hu és a neb.hu oldalakon. Minden kategória első három helyezettjét díjazzák – laptoppal, táblagéppel, okostelefonnal -, a felkészítő tanár pedig tárgyjutalomban részesül. Az ünnepélyes eredményhirdetést jövő áprilisban tartják.