Tiltakoznak az igazi bohócok

A bohóckodás komoly dolog, a nevettetés ugyanis nem tréfa, ahogy nem vicces az sem, ha valaki gúnyos vörös vigyorral ijesztgeti a járókelőket. Az elmúlt hetek eseményei miatt több országban felemelték hangjukat a cirkuszszakma képviselői a horrorbohócokkal szemben, akik Európa nagyvárosaiban ijesztgetnek. Attól tartanak, hogy a zaklatások rossz fényt vetnek a valódi bohócokra.

Piros orr, nagy cipő, kalap és színes ruha – leginkább ez jut eszünkbe a bohócokról. Az utóbbi időben más vonatkozásban megjelent az eredetileg nevettető figura.

Illusztráció. MTI Fotó: Czimbal Gyula

A bohócmaszk több filmben is összefüggésbe került a gyilkolással, a félelemmel, a bankrablással. A tendencia kicsúcsosodása pedig az Egyesült Államokban és Németországban felbukkanó horrorbohóc jelenség. Rémisztő álarcokat viselő ismeretlenek közterületeken rontanak rá emberekre.

A német szövetségi belügyminiszter nemrég bűncselekménynek nyilvánította az ilyenfajta rettegéskeltést, és felszólította az érintetteket, hogy tegyenek feljelentést.

A németországi vagy amerikai horrorbohócok a hivatás megítélésének is árthatnak. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy a gyerekek megijednek a maszktól, mesélte Lala bohóc a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában. Pedig a bohóc komoly szakma, sőt életforma. Ami félelemkeltő, az csak smink és külsőség, és nem méltó a bohóc megnevezésre.