Módosítaná a NAT-ot az MLP

Határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek a Magyar Liberális párt (MLP), amellyel a nemzeti alaptantervet módosítanák.

Bősz Anett, a párt ügyvivője szombaton sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek elmondta, a javaslat egyik célja, hogy az alaptantervből kikerüljön a kötelező hittan és erkölcstan oktatása, ezek helyett gazdasági, jogi és demokráciaismeretet tanítanának.

Emellett a párt követeli a szabad tankönyvválasztást, mivel álláspontja szerint a kísérleti tankönyvek megbuktak, és sportágválasztó félévet is beiktatnának. Ennek lényege, hogy a diákok által választott sportág iskolai kereteken belüli gyakorlásával teljesítenék a mindennapos testnevelést.

Bősz Anett hangsúlyozta: olyan iskolarendszert képzelnek el, amely önálló, a saját jogaik ismeretével és a gazdasággal kapcsolatos tudnivalókkal rendelkező diákokat bocsát ki, akik képesek a saját jövőjüket befolyásolni. Hozzátette: most olyan “alattvalók” nevelésére van szüksége a rendszernek, akik nem tudnak kérdezni, nem szólnak, nem gondolkodnak és nincsenek tisztában alapvető jogaikkal.