Kurtulnak a várólisták

Legtöbben szürkehályog-műtétre várakoznak, mintegy 11 ezren, az átlagos várakozási idő több mint három hónap.

Lassan, de rövidülnek a kórházi várólisták – írja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai alapján a Magyar Nemzet szombati számában.

Míg júliusban 32 704-en vártak műtéti eljárásra, addig októberben 28 862-en, így mintegy négyezerrel csökkent a várólistán szereplő betegek száma.

Legtöbben szürkehályog-műtétre várakoznak, mintegy 11 ezren, az átlagos várakozási idő több mint három hónap. 2013-hoz képest felére csökkent a várólista és negyedére a várakozási idő.

A leghosszabb ideig térdprotézis-műtétre kell várni, átlagosan jóval több mint egy évet, és több mint 6200 ember szerepel a várólistákon. Nem sokkal jobb a helyzet a csípőprotézis-műtétre várakozók esetében, de a három évvel ezelőttihez képest jelentősen javult a helyzet.

A Magyar Nemzet arra hívta fel a figyelmet: érdemes tájékozódni a régiós különbségekről, mert jelentős eltérések lehetnek az egyes országrészekben a várakozási időt tekintve, és az OEP már nem csupán a beteg lakóhelyéhez legközelebbi intézményben támogatja a beavatkozást. Mi több, a beteg, és indokolt esetben a kísérő utazási költségét is megtéríti – írja a lap.