A sörözés már kevés a férfiaknak

Kevesebb emberi kapcsolatunk van, a rokonok helyett egyre inkább a barátokban bízunk, és ezekből főleg a férfiak gyűjtenek többet. Nagyot változott azonban az elmúlt több mint tizenöt évben, hogy az emberek kit tartanak barátjuknak – derül ki egy idén publikált tanulmányból.

Jelentősen csökkent a társsal élők aránya Magyarországon a kilencvenes évek végéhez képest. A szoros kapcsolatokat tekintve csökken a rokonok szerepe is, vagyis nem feltétlenül családtagjainkban bízunk meg leginkább, hanem a barátainkban. Ez derült ki a témában végzett legutóbbi kutatásból.

Háromezren beszéltek bizalmas kapcsolataikról

Az emberek közötti bizalmi, társas kapcsolatok alakulásáról Albert Fruzsina és Dávid Beáta írt tanulmányt, amely egy tavalyi felmérésen alapul. A vizsgálat, amely során több mint háromezer felnőttet kérdeztek, a negyedik hasonló adatfelvétel volt, a trendeket 1999 óta vizsgálják. A legújabb eredményeket összegző írás idén jelent meg.

Egy pár a szerelemlakatjairól híres párizsi Pont des Arts gyalogoshídon 2015. május 31-én. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Egy pár a szerelemlakatjairól híres párizsi Pont des Arts gyalogoshídon 2015. május 31-én. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A magyarországi kapcsolathálózati struktúrák jellemzői 2015-ben című tanulmányban többek közt arra kerestek választ, hány bizalmasunk van, hány közelebbi vagy távolabbi rokon van közöttük? Kik az életünk legfontosabb szereplői, a barátok vagy a családtagok?

A többségnél valami hiányzik

Dávid Bea szociológus hangsúlyozta, az egyik legfontosabb emberi kapcsolat társsal lenni, amelyben nagyon nagy változások történtek a magyar társadalomban. Egyre szűkül azoknak az aránya, akik társsal élnek.

Azokat, akiknek van társa, bizalmasa, barátja, kapcsolatgazdagnak nevezi a tanulmány. A felnőtt lakosságban az ő arányuk 45 százalék. A társadalom többi része, tehát több mint fele valamelyik fontos kapcsolattípusnak a híján van – családi, baráti, partneri.  A kapcsolat-depriváltak aránya, akiknek semmilyen kapcsolata nincs – „egyedül van, mint az ujja” –– 3 százalék.

Aki bármikor rendelkezésre áll

A férfiaknál érdekes, hogy körükben nő a társnélküliek aránya, ugyanakkor nő a bizalmasaik száma, egyre inkább előkerülnek a barátok.

Bár ez különösen férfiaknál igaz, a társadalom egészét tekintve is nagyon megnőtt a bizalmas barátok szerepe, vagyis azoknak a személyeknek a jelentősége, akikkel meg lehet beszélni a személyes problémákat. A megkérdezettek már nem azt gondolják barátjuknak, akivel meg tudnak inni egy pohár sört, hanem akivel az érzelmeikről is beszélni tudnak. Ez nagy változás a korábbiakhoz képest, a barátnak ez a „funkciója”mára rendkívül fontos funkció lett hangsúlyozta.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Van, aki azt nevezi barátnak, aki bármikor a rendelkezésére áll, vagyis bármilyen helyzetben hozzáfordulhat, ha indokolt akár éjfélkor is felhívhatja. Igaz, ezt nem mindenki fordította meg, vagyis azt már nem mondta, hogy azt tekinti barátjának, aki őt felhívhatja az éjszaka közepén. Márpedig, mint a kutató hozzátette, a valódi barátságról azt feltételezte, abban benne kellene lennie kölcsönösségnek. Az egyéb válaszokból az is látszott, hogy akiknél a viszony oda-vissza jellegű volt, egészen másképp álltak a barátság kérdéséhez – tette hozzá a kutató.

 

Felcserélhetők-e a kapcsolatok?

Dávid Beáta arról is beszélt, hogy a modernizációval mindenhol nő a nem családi kapcsolatok jelentősége, az emberek egyre inkább elszakadnak eredeti, otthoni környezetüktől, több lehetőségük van arra, hogy rokonságon kívüli kapcsolataik legyenek.

A nagy kérdés, hogy az emberi viszonyok felcserélhetők-e, a bizalmas családi kapcsolatokat pótolhatják-e a baráti kötések. A válaszon még dolgoznak, mondta a kutató, de most azt látják, hogy részben lehetséges a csere, és mintha ebben a férfiak ügyesebbek lennének, mint a nők, vagyis ők lennének a „győztesek” a baráti kapcsolatok növelésében. Ez nem azt jelenti, hogy a férfiak jellemzően kilépnek a családból, inkább azt, hogy mást is mellé tudnak tenni. Azok pedig, akik kilépnek a családból, jobban fel tudják cserélni azt baráti kapcsolatokkal – tette hozzá.

A nők többet mondtak be

Érdekes tapasztalat volt, hogy a korábbi felmérésekben – vagyis az utóbbi pár évet leszámítva – a nők mindig több bizalmas kapcsolatról számoltak be, mint a férfiak. A nők felsorolták az anyukájukat, a testvérüket, a lányukat, a barátnőjüket, a párját sokkal kevésbé vonta be ebbe a körbe, de azért „hátul ott volt az agyában”. A férfiak ezzel szemben, ha bizalmas kapcsolatukról kérdezték őket, általában csak a társukat mondták be.

Ebben történt nagy változás az utóbbi időben, mert a társ mellé vagy helyett a férfiaknak bejött a barát, a nőknek azonban nem jöttek ezek az új bizalmas kapcsolatok. Ez a különbség azért is fontos, mert a nők, a fiatalabbak körében is egyre több a társ nélküli, így kérdés, tudnak-e egyéb bizalmast keresni – mondta a szociológus. Megjegyezte, nagyon fontos, hogy mindenki figyeljen oda az emberi kapcsolataira, vigyázzon rájuk, de ne a virtuálisra.