18 ezren a börtönökben

Csökken a börtönök telítettsége, 2018-ra a tervek szerint hatezer új férőhely létesül, így nemcsak az új bv-intézetek felelnek majd meg a nemzetközi elvárásoknak - nyilatkozta Tóth Tamás vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) vezetője a Magyar Hírlap szombati számában.

Jelenleg a bv-intézetek telítettsége 130 százalék, összesen mintegy 18 000 fogvatartott van Magyarországon – mondta a BVOP vezetője.

Folyamatos a munkaerő-felvétel, a képzéseket követően 2018 első negyedévére a tervek szerint 2500 új kolléga állhat munkába – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy mennyire vonzó a börtönőri pálya, Tóth Tamás úgy reagált: korábbi munkahelyén, budapesti rendőr-főkapitányként sokszor szembesült létszámhiánnyal, a bv feltöltöttsége azonban a többi rendvédelmi területhez képest magas, 96 százalékos.

A tábornok elmondta: a börtönökben “egészen csekély az egymás sérelmére elkövetett bűncselekmények száma”, fogolyszökés évente néhányszor fordul elő, de mindenkit rövid időn belül elfognak, az öngyilkosságok száma pedig évek óta csökken a bv-intézetekben, tavaly öten vetettek véget életüknek.