Ingyenes tolmács, aki mindig segít - még offline is

Utazáskor aranyat ér egy fordító, aki folyamatosan velünk van, nem kell billentyűzeten pötyögni-érinteni, hogy magyarul is értsünk egy feliratot.

Huszonöt nyelven dolgozik, offline.

Sőt, máskor is jó jöhet: képernyőn, plakáton olvasható feliratnál is kényelmesebb, ha a hosszadalmas – és telefonon nehézkes – beírás helyett egyszerűen csak lefotózzuk – és már fordít is.

A Google ingyenesen letölthető Fordítója gépeléssel 103, offline üzemmódban 52 nyelven működik.

Kevésbé ismert, hogy a magyar azon 25 nyelv közé tartozik, amelyről, és amelyre a mobil kamerájáról, offline, jelen időben fordítja a szövegeket. (Persze előtte wifin töltsük le a megfelelő nyelvi fájlokat.)

Google Fordito

Használatához nyissuk meg mobilon az alkalmazást és a felső menüsorban válasszuk ki, milyen nyelvről mire akarunk fordíttatni.

0

Érintsük meg balra a kamera ikont, majd a kamerát igazítsuk a fordítani kívánt szöveg felé. Az alábbi képen, a számítógép képernyőjéről beolvasva történetesen a londoni metróhálózat felirata látható.

1

Azonnal fordítja, a gyakorlatban szinte nem látjuk angolul. Ha nem is hibátlanul, néha kicsit viccesen, de pillanatok alatt magyarra fordítja. Még a „Felé” feliratot is átülteti.

3

Ha túl sok szöveget választunk ki, összezavarodhat, hogy melyik részt kívánjuk látni.

2

Ilyenkor igazítsuk a szöveget, majd az érintőképernyő „satírozásával” jelöljük ki.

A legjobb az egészben, hogy nemhogy adatkapcsolatot, még mobilkapcsolatot sem igényel. Akár repülőmódban is működik.