Korábban nem tapasztalt többlet az államháztartásban

 

57,3 milliárd forint többlet alakult ki az első tíz hónapban, miután októberben 59,7 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Mint mondta, ilyen többlet korábban nem volt tapasztalható. Varga Mihály hozzátette: a központi alrendszer egy évvel korábban 816,2 milliárd forint tíz havi hiányt halmozott fel.

A miniszter elmondta, a gazdálkodás továbbra is fegyelmezett, ami jó hír mindenkinek, mert megteremti a lehetőségét olyan döntések meghozatalára, amire korábban, a keretek kialakításakor talán nem gondoltak. Hozzátette, a jövő heti kormányülésen javaslatot tesz több program támogatására, amit a kedvező államháztartási gazdálkodás tesz lehetővé.

Ezek között említette a modern városok program 52 milliárd forintos keretösszegének megemelését 30 milliárd forinttal, az ipari parkok kialakításának emelt összegű támogatását 60 milliárd forint értékben.

A nemzetgazdasági miniszter javasolni fogja, hogy az Eximbank tőkeemelése még az idén megtörténjen, 45 milliárd forint értékben, valamint különböző, hitelkihelyezést segítő garanciaeszközök támogatásának megvizsgálását. Mint mondta, szeretnék elérni, hogy az elmúlt évek hitel nélküli növekedése után a magyar gazdaság komolyabb banki hitelezéssel is tudjon nőni.

Megjegyezte, hogy ennek az első kedvező jelei már látszanak, a bankadó csökkentése úgy tűnik, beváltja azokat a reményeket, hogy nőnek a vállalati hitelállományok. Varga Mihály beszámolt arról, hogy októberben megegyezés született a kormány és az Európai Bizottság között az aszfaltügyben, és októberben megérkeztek az eddig át nem utalt összegek, amelyek a novemberi egyenlegben jelennek majd meg.

Beszámolt arról is, hogy várakozáson felül teljesültek az adóbevételek szinte minden adótípusnál. A társasági adóból származó bevétel 131,6 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit, a kisvállalkozói adók, a kata és a kiva is várakozásokon felül teljesült.

Január és október között ugyancsak jelentősen nőtt az áfabevétel, a kedvezőbb fogyasztási adatoknak is köszönhetően, értéke 80 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit. A személyi jövedelemadóból származó bevétel 1,3 százalékkal nagyobb a tavalyinál - tette hozzá. A központi költségvetés első 10 havi halmozott kiadása 583 milliárd forinttal lett kisebb, mint tavaly - ismertette.

Kiemelte a lakásépítési támogatásokra fordított kiadásokat, amelyek az első 10 hónapban 26,5 százalékkal nőttek a 2015-öshöz képest. A 2016 elején indult családi otthonteremtési kedvezmény (csok) áll ennek a hátterében, mint mondta, örülnek annak, hogy az emberek egyre nagyobb mértékben veszik igénybe.

Kamatkiadásokra 71,4 milliárd forinttal költött kevesebbet az ország idén október végéig mint tavaly. Ezt Magyarország pozitív megítélése, a pozitív hitelminősítői bírálat, valamint a kedvezőbb kamatkörnyezet tette lehetővé.

A nyugdíjbiztosítási és egyészségbiztosítási kasszáknál egyensúlyt tervezett a kormány, egyenlegük október végén 8,4 milliárd forint többletet mutatott.

Kezdődnek az egyeztetések a munkaadókkal és a munkavállalókkal

Varga Mihály bejelentette, pénteken kezdi a kormány az egyeztetéseket a munkaadókkal és a munkavállalókkal, amely során megvitatják a további béremelések, a gazdaság hatékonyságának és versenyképességének javítása, valamint a vállalkozók tehercsökkentésének kérdését. Mint mondta, szeretnék, hogy az év végi szokásos, minimálbér-tárgyalásokat most tágabb horizonton vitatnák meg a szociális partnerekkel.

Elmondta, bízik benne, hogy eredményes megbeszéléseket tudnak folytatni és lezárni a következő hetekben. Varga Mihály arra számít, folytatódik a kedvező tendencia az államháztartásban az év hátralévő részében is. Elmondta, a kormány által várt 1,7 százalékos - eredményszemléletű - hiány még kedvezőbben alakulhat.

A kormánynak van mozgástere, lehetősége arra, hogy a 2017-es évet érintő döntéseket hozzon az idén - tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a letelepedési kötvények elérték a várt hatást, a konstrukció átgondolására van szükség, a következő kormányülésen születhet döntés erről.

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt győzelmét firtató kérdésre válaszolva elmondta, "működik a demokrácia", tiszteletben kell tartani az amerikai nép döntését. Hozzátette, bízik benne, hogy a gazdaság világából érkező elnök érteni fogja, hogy kölcsönösen előnyös, ha Európába, a kelet-közép-európai térségbe befektetések érkeznek.