Századvég: a többség szerint kockázatos az alkotmánymódosítás bojkottja

A kedd délután készült országos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada várta volna, hogy a parlament - a népszavazás eredményének megfelelően - elfogadja a módosítást.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. november 8-án, amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 5,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


 A Századvég kedd délután készült országos közvélemény-kutatásának szerint a magyarok többsége az országra nézve kockázatosnak tartja, hogy az ellenzék nem szavazta meg a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatos alkotmánymódosítást. A megkérdezettek kétharmada várta volna, hogy a parlament elfogadja a módosítást – a népszavazás eredményének megfelelően.

Veszélyt jelenthet

A szavazás délutánján készített országos reprezentatív felmérés tanúsága szerint a választók többsége (56%) úgy véli, veszélyt jelent az országra, hogy az ellenzék megakadályozta a kötelező betelepítés tiltásával kapcsolatos alkotmány-módosítás elfogadását, mert így Brüsszelnek nagyobb lehetősége nyílik a betelepítés kikényszerítésére. A megkérdezettek körülbelül harmada (36%) szerint a történtek nem hordoznak ilyen kockázatot. A magukat jobboldalinak vallók 83, a baloldaliaknak 25%-a tartja kockázatosnak az ellenzék döntését, a Fidesz-szavazók körében ez az érték 85, a Jobbik választóinak körében 55%.

Az ellenzék szembement a többséggel

Azok közül, akik részt vettek az október másodikai népszavazáson, 81% ítélte kockázatosnak a történteket, a referendumon nemmel voksolók 92%-a. A válaszadók 67%-a várt volna alkotmánymódosítást a népszavazás eredményének ismeretében – derült ki az adatfelvételből. Ez az érték a Fidesz választóinak körében 95%, a Jobbik-támogatók körében pedig 70%-os volt. Az ellenzéki erők e tekintetben tehát szembekerültek a választók többségi elvárásaival, a Jobbik esetében pedig saját támogatóik várakozásaival is.