MSZP: ne a beszállítók finanszírozzák az egészségügyet

 

Úgy véli az MSZP, hogy azonnal meg kell emelni a fekvőbeteg-ellátás alapdíját és rendezni kell a kórházak jelenleg 90 milliárd forintos adósságát, emellett növelni kell az egészségügyre évente fordított forrásokat.

Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: harminc százalékkal, a jelenlegi 180 ezer forintról 234 ezer forintra kell emelni az alapdíjat.

Ne a beszállítók finanszírozzák az egészségügyet, hanem a költségvetés - érvelt az adósságrendezésre vonatkozó javaslatuk mellett.

Hozzátette: azt is követelik, hogy az ápolók, a gazdasági és a műszaki egészségügyi dolgozók bérét azonnal emeljék meg ötven százalékkal.

A frakcióvezető-helyettes elmondta, javasolják, hogy a következő években minden évben a GDP-hez viszonyítva 0,5 százalékkal nőjenek az egészségügyre fordítandó források.

Szakács László közölte, javaslataikat országgyűlési határozati javaslatként benyújtják a parlamentnek. Kérdésre válaszolva az alapdíjemelés, az adósságrendezés és a béremelés összegét 250 milliárd forintra becsülte. Mi nem a Várba költözést, nem presztízsberuházásokat tennénk a lista élére, hanem az egészségügyi ellátó intézményeket - válaszolta arra a kérdésre, mi lenne ennek az összegnek a forrása.

Kikérték a számokat

Közölte, az MSZP kikérte az egészségügyi intézményektől, mekkora az adósságállományuk. Az adatok összesítése alapján ez az összeg idén mintegy kilencvenmilliárd forint - tette hozzá.

Szakács László szerint ez azt mutatja, sikertelen volt a tavalyi, hatvanmilliárd forintos konszolidáció, valamint a hatékonyabb működésre való átállás és a mai magyar egészségügyet a beszállítók finanszírozzák.

Kitért arra, hogy a kórházak finanszírozása nem változott 2009 és 2016 augusztusa között, miközben volt amortizáció, a gyógyszerek és a gyógyító eszközök drágultak, valamint a béremelést is ebből a kis mértékben megemelt pénzből kellett kigazdálkodni.

Szerinte ennek eredményeként a kevés és túlterhelt kórházi dolgozó ma már nem tudja garantálni az ellátás biztonságát.

Stadionban és kormányzati propagandától még nem gyógyult meg senki, erre költ a magyar állam, Magyarországon propagandaminisztérium van, egészségügyi minisztérium nincs - összegzett.