MGYOSZ: a törvényi keretek adottak az eredményes szakképzéshez

 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) 13 pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki és bocsájt vitára a szakképzés fejlesztése érdekében - közölte az MGYOSZ az MTI-vel szerdán.

Az MGYOSZ szerint a törvényi keretek adottak az eredményes szakképzéshez, hiszen a foglalkoztatáspolitika legfontosabb eszköze az oktatáspolitika, de számos probléma terheli a rendszert. Annak érdekében, hogy a gazdaság a kor követelményeinek megfelelő szakemberekkel rendelkezzen, olyan szakképzési rendszert kell az államnak működtetnie, melyben fejlődésre képes polgárokat oktatnak, együttműködéssel megvalósítható alkotó tevékenységre, értékteremtésre.

A szervezet egyebek között azt javasolja, hogy az elaprózott, heterogén intézményrendszert minősíteni, racionalizálni szükséges. Minden szereplő (szülő, diák, vállalat, kormányzat, oktatási intézmények, szakmai szövetségek) rövid- és hosszú távú érdekeit harmonizálni kell a stratégiai célok szem előtt tartásával.

Biztosítani kell az elméleti és gyakorlati oktatók folyamatos szakmai fejlődését, és be kell vezetni speciális szakképzési módszertani elemeket.

Javaslataik között szerepel a szakmunka újrapozícionálása, hogy vonzó legyen a diákoknak, és figyelembe kell venni az érdemtelenül alacsony elérhető jövedelmeket.

Az MGYOSZ meggyőződése, hogy a szakmai ágazati szövetségek képzési folyamatba történő bevonása nélkül a jelenlegi szakképzési modell eredményesen megvalósíthatatlan. Már a rövidtávú eredménytelenség is a munkaerőpiacon mutatkozó egyre súlyosabb hiányosságok konzerválódásához vezet, ami akadályozza a gazdaság nemzetközi versenyképességi mutatóinak javítását és az adópotenciál erősödését - írták.