Kósa: A parlament nem a Mókus őrs

 

A jobbikosok az óvoda szintjén vannak, összekeverik a szezont a fazonnal – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos

Nem lepődött meg az alaptörvényről tartott keddi szavazás eredményén, mert az ellenzék korábban bejelentette, hogy nem támogatja annak módosítását, dacára a kampányban tett ígéreteiknek – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa: A jobbik szerint a jobbikosok hazaárulók

A politikus szerint Molnár Gyula, az MSZP elnöke is azt mondta, hogy a népszavazást nem támogatják, de a kvóta elleni törvényt megszavazzák a parlamentben. A Jobbik elnöke, Vona Gábor pedig kifejezetten azt mondta, hogy kvótanépszavazás helyett az alaptörvényt kell módosítani, és aki ezt nem szavazza meg, az hazaáruló – tette hozzá Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője szerint ezek után a józan ész szabályai szerint a Jobbik kompletten hazaárulókból áll, vagy hazaárulást követtek el. „Mármint Vona Gábor minősítése szerint” – tette hozzá.

Az öt cikkből álló változtatással bekerült volna az alaptörvénybe egyebek mellett az, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be és idegen állampolgár - amelybe a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők nem tartoznak bele - Magyarország területén a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.

Folytatják a küzdelmet

Kósa Lajos szerint a szavazás után nincs pontos forgatókönyvek nincsenek, de a küzdelmet folytatják. Megjegyezte, hogy Magyarország védelmében csak a KDNP-re és a Fideszre lehet számítani, az ellenzékre nem. Ez az ellenzék teljes mértékben felelőtlen, a haza nem számít nekik semmit, kizárólag a rövid távú pártpolitikai szempontjaik a fontosak számukra – fogalmazott.

Kósa Lajos arról is beszélt, megkérték az igazságügyi minisztert, elemezze az alkotmányos szabályozásból jelenleg fakadó helyzetet, valamint az Alkotmánybíróság előtt lévő ombudsmani beadvány ügyében is döntésre várnak. Arra is készülnek, hogy az Európai Tanács ülésén december 15-én és 16-án folytatják a harcot a kvóta ellen. Magyarország ebben nincs egyedül, illetve teljesen reménytelen helyzetben. Szerencsére egy sor józanul gondolkodó ország és sok százmillió európai polgár gondolja, hogy a betelepítési kvóta rossz megoldás, elég volt a migrációból, nem támogatni és beengedni kell a migránsokat, hanem a saját hazájukban kell segíteni őket – fejtette ki.

Nem valószínű új szavazás

A Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötötte a módosítás támogatását, ez azonban nem történt meg. A párt képviselői az ülésteremben molinót tettek ki, amelyen az állt, hogy "Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged". Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője kedden, a szavazás után azt mondta, érvénytelen népszavazásból nem következhet alaptörvény-módosítás, október 2-án "az emberek többsége nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára".

Kósa Lajos szerint új szavazás nem tud „előkerülni”, ha felgyorsulna a letelepedési kötvények kivezetése, és a Jobbik is támogatná a módosítást, mert a törvényhozás nem így működik. Ez a forgatókönyv nem valószínű, nagy különbség van ugyanis a Mókus őrs és a parlament között, ezt még Vona Gábor nem vette észre, de egyszer erre is rájön – fogalmazott.

„Az óvoda szintjén vannak”

Kósa Lajos szerint mindkét indoklás hamis. A migrációs probléma megoldásához számtalan eszközt kell bevetni a határvédelemtől az európai jogszabályok újragondolásáig, illetve a kvóta elleni küzdelemig. Az ellenzék mindenre azt mondja, hogy az önmagában nem elég, Ezzel „felfedezték a kanálban a mélyedést”, mert ha megyünk valahová, akkor is minden lépésről el lehet mondani, hogy az önmagában nem elég, de rengeteg lépés után elérjük a célunkat. Az, amit az MSZP mond, tehát a józan ész ellen szól, olyan átlátszó kifogás, amiről még egy általános iskolásnak is lejön, hogy nem jó – fogalmazott. A politikus hozzátette, a kormányoldal sem azt mondta, hogy a zsebében van a bölcsek köve.

A Jobbikról azt mondta, az ellenzéki párt összekeveri a szezont a fazonnal, a kvóta probléma a migrációval kapcsolatos, az állampapír-vásárlás pedig az állam külső finanszírozásával. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Az, aki öt évre letelepedési kötvényt vásárol, olyan mint az albérlő, ellentétben azzal, aki átmászik a kerítésen. A Jobbik nem tudja megkülönböztetni a betörőt az albérlőtől. Egyszer majd belejönnek, a politika bonyolult, most valahol az óvoda szintjén vannak– mondta a Jobbikról Kósa Lajos.