Tízmilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat bonyolít le Kína és hazánk

 

Kína és Magyarország között folyamatosan fejlődnek a kereskedelmi kapcsolatok, a kétoldalú kereskedelmi forgalom a kelet-közép-európai országok között is élen jár - mondta Tuan Csie-lung kínai nagykövet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által szervezett kínai-magyar szakmai találkozó sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

A NAV, a Vám-, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége, a kínai egyesületek, üzletemberek részvételével szervezett eseményen a nagykövet hozzátette: több mint 5 milliárd dollár kínai befektetés érkezett a kelet-közép-európai országokba, ebből több mint 3 milliárd dollár Magyarországra. A kétoldalú kereskedelmi forgalom csaknem 10 milliárd dollárt tesz ki.

Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a jogszabályok betartása és betartatása a hivatal legfontosabb feladata, amelyhez elengedhetetlen a korrekt tájékoztatás, ezért rendezték a szakmai napot.

Kérdésre válaszolva elmondta, kizártnak tartja, hogy vám- és adóelkerüléssel ma Magyarországon kínai áru piacra kerüljön, az áruk 100 százalékát ellenőrzés alá vonják a NAV munkatársai, okmányvizsgálat minden esetben történik.

Kitért arra, hogy az elmúlt 6 hónapban 8 százalékkal nőtt a Magyarországon vámkezelt konténerek száma, és szeretnék elérni, hogy minél több árut itthon vámkezeljenek. Ebben az esetben lehet biztosan tudni, mi van a konténerben, kiszűrhetik az esetleg problémát okozó árukat. Elmondta, hogy 23 perc az átlagos vámkezelési idő Magyarországon, a vámhatóságnak magas presztízse van európai szinten is.

A kínai nagykövet a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, a kínai kormány engedi a külföldi letelepedést, amennyiben az törvényes tevékenység végzése céljából történik. Hozzátette, Magyarországot üzleti vagy oktatási célból választják sokan. Kiemelte, mindig kérik a letelepedni szándékozóktól, hogy tartsák tiszteletben a magyar hagyományokat, szabályokat, a kultúrát.