Nem biztonságos a gyermekruhák háromnegyede

 

Gyermekruhákat és cipőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), az ellenőrzött 46 féle gyermekruhából és lábbeliből 40 nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

A hatóság szerint 3 év alatti gyermekeknek szánt textilruházati termékeket, illetve lábbeliket ellenőriztek, hogy azok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. Az ellenőrzés a bevásárlóközpontokra, áruházláncokra, szaküzletekre, piacokra és egyéb kiskereskedelmi egységekre is kiterjedt.

Az NFH kiemelte: a 35-féle gyermekruha közül 30 termék nem felelt meg, mivel a húzóvizsgálat során kis méretű díszítések - strasszok, gyöngyök, szegecsek - váltak le a szövet felületéről, ezért használatuk a fulladásveszély miatt súlyos kockázatot jelenthet a gyermekek számára.

A gyermek lábbelik ellenőrzése során a 11 vizsgált termékből 10 nem felelt meg. A kifogásolt termékek használatakor fennáll a fulladásveszély súlyos kockázata a leváló kis kellékek, díszítések miatt.

Közölték, hogy a textiltermékek 97 százalékánál, míg a gyermekcipők 91 százalékánál címkézési hiányosságot is megállapítottak.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázatú termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.