LMP: a kormány állítsa le a népszavazási kampányt!

 

Az LMP felszólítja a kormányt: még ma állítsa le a szerintük túlságosan hosszúra nyúlt népszavazási kampányt, és ne meneküljön tovább a valódi kormányzás felelőssége alól!

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt követően beszélt erről sajtótájékoztatóján, hogy kedden a parlamentben nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslata, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott: pártja azért nem vett részt a szavazásban, mert a módosítás szerintük csupán a népszavazási kampány része volt, és nem a felső korlát nélküli betelepítési kvóta ellen szólt.

Kijelentette azt is: az LMP senkitől sem tűri el, hogy hazaárulónak nevezze mindazokat, "akik nem sétáltak be a Fidesz csapdájába".

A politikus arra is felszólította a kabinetet, hogy ne hirdetésekre költsön, hanem az emberek mindennapi problémáival foglalkozzon: a munkaerőhiánnyal, az alacsony bérekkel, az egészségügy és az oktatás kérdéseivel.

A kabinet szerinte olyan gyűlöletkampányra fordította az adófizetők milliárdjait, amely csupán a Fidesz rövid távú politikai érdekeit szolgálta, de érdemben nem foglalkozott a migráció problémájának kezelésével, a költést pedig a népszavazás után is folytatta. Emlékeztetett: sem a migrációval foglalkozó parlamenti vita, sem a kormány által kezdeményezett egyeztetések nem foglalkoztak a megoldások keresésével.

Megismételte: az LMP partner abban, hogy megvédje az Országgyűlés döntési jogát a bevándorlással kapcsolatban és együttműködő abban is, hogy az ország fellépjen a felső korlát nélküli bevándorlási kvóta ellen, de az alaptörvény módosítási javaslatában erről nem volt szó - jelentette ki.

Kijelentette azt is: az LMP más pártok taktikai szavazásával, feltételeivel, alkudozásaival nem foglalkozott.