Erősödött a Fidesz 2014-hez képest

 

A kormánypártok támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében legalább 30 százalékos, és csak a Fidesz erősödött 2014-hez képest - írja közvélemény-kutatások alapján a Magyar Idők keddi számában.

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, akkor a Fidesz-KDNP lényegesen jobb listás eredményt érne el, mint 2014-ben – derül ki a Közvéleménykutatók.hu összes, októberben publikált közvélemény-kutatás összevetésével készített elemzéséből.

MTI Fotó: Komka Péter MTI Fotó: Komka Péter

Az MSZP és a Jobbik közti különbséget illetően jelentősen eltérnek a nagy közvélemény-kutató cégek eredményei. Míg a Publicus szerint az MSZP valamelyest erősebb a Jobbiknál, addig az Iránytű 7, a Nézőpont 4, a Závecz Research 3 százalékos Jobbik-előnyt mért, a Tárki szerint pedig mindkét párt 9 százalékos bázissal rendelkezik a teljes népességen belül.

A Demokratikus Koalíció az adatok átlaga alapján 4, míg az LMP 3 százalékon áll. Az Együtt 1-2 százalékos, míg a PM és a Liberálisok 1 százalék alatt állnak a teljes népességen belül.

A listás eredményeket tekintve a kormánypártok 50 százalék körüli eredményre lehetnek képesek, a Jobbik valószínűleg megelőzi a szocialista pártot, és a DK még bizonyosan bekerülne a parlamentben mintegy 7 százalékos eredménnyel.