Információs pontokat nyitnak autistáknak és családjuknak

 

Az autizmussal élőknek, családtagjaiknak, szakembereknek, valamint laikus érdeklődőknek nyit hat információs központot vidéken novemberben az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) kormányzati támogatással - jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Kővári Edit, a szervezet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon.

A Nagykanizsán, Székesfehérváron, Veszprémben, Vésztőn, Szegeden és Salgótarjánban nyíló központok ügyfélszolgálati irodaként és a térségi kapcsolatépítés intézményeként működnek majd, egy-egy helyi civil szervezetre alapozva.

Az államtitkár közölte, jövőre 59 millió forinttal támogatják az AOSZ-t, Kővári Edit pedig azt mondta, hogy a szervezet csaknem egy-egymillió forintot biztosít jövőre a helyi intézmények működtetésére; képzésekre, rendezvényekre, szolgáltatásokra pedig további forrásokat ad.

Czibere Károly azt hangoztatta, az autizmus nemcsak az érintettek ügye, és a kormányzat azon dolgozik, hogy ne maradjanak magukra nehézségeikkel és kérdéseikkel. Ez utóbbi miatt hiánypótló a mostani szakmai szolgáltatásfejlesztés, amely a családokhoz közel viszi a segítséget - tette hozzá.

Az államtitkár a minisztérium kiemelt stratégiai partnerének nevezte a szövetséget, amely az évente növekvő kormányzati támogatást nem magára, hanem mindig újabb fejlesztésekre költi.

Azért is példaértékű az szövetség mostani projektje, mert országos hálózati rendszerben, egységes szakmai elvekkel, ugyanakkor a helyi kezdeményezésekre építve működik.

Egy gyerek színez Komka Péternek, az MTI/MTVA fotóriporterének Nők kékben című, az autista gyermekeket nevelő családokat bemutató szabadtéri fotókiállításán Budapesten, a Madách téren 2016. április 2-án, a megnyitó napján. A tárlat április 22-ig tekinthető meg, majd országos körútra indul vándorkiállításként. MTI Fotó: Bruzák Noémi Egy gyerek színez Komka Péternek, az MTI/MTVA fotóriporterének Nők kékben című, az autista gyermekeket nevelő családokat bemutató szabadtéri fotókiállításán Budapesten, a Madách téren 2016. április 2-án, a megnyitó napján. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kővári Edit arról beszélt, a hálózat kialakításával az volt a céljuk, hogy az érintett családokhoz legközelebb tudjanak hatékony és összetett segítséget nyújtani. Az egyes irodákon keresztül szakmailag megalapozott információval, folyamatosan bővülő szolgáltatási körrel, képzésekkel szeretnék ellátni a családokat és a szakembereket. Céljuk az is, hogy a társadalmi szemléletformálásban is komoly szerepük legyen az irodáknak.

Kővári Edit elmondta: az autizmus olyan fejlődési rendellenesség vagy állapot, amely egész életen át megmarad, de fejlesztéssel jó eredményeket lehet elérni. A legfrissebb kutatások szerint a világon minden 68. ember érintett autizmussal.

Az autizmus jogilag fogyatékosságnak számít, számtalan megjelenési formája, spektruma miatt a hivatalos nevezése: autizmus spektrumzavar. Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak vagy éppen ellenkezőleg, nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit.

A sajtótájékoztatót a Fogadj örökbe egy macit alapítvány idén megnyitott kávézójában és kulturális központjában tartották, ahol - mint azt Kárász Róbert, az alapítvány vezetője ismertette - nyolc fogyatékos ember, köztük több autista dolgozik. Az egykori Vörösmarty mozi termeiben kialakított, akadálymentesített, "fogyatékosságbarát közösségi térben" egyebek mellett tematikus filmfesztiválokon mutatják be a fogyatékossággal élők mindennapjait.

A civil szervezetet Törőcsik Mari színésznő alapította, és arról vált híressé, hogy minden évben ismert emberek gyermekkori mackóit árverezik el, a bevételt pedig a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására fordítják. Terveik szerint jövőre újabb kávézót nyitnak vidéken, ahol ugyancsak fogyatékos emberek dolgoznak majd.