Az Ebola-vírus járvány közben alkalmazkodott az emberhez

 

Mutációkkal igazította fehérjéit az emberi szervezethez az Ebola-vírus a tavaly véget ért járvány során.

Aggasztó felfedezést tettek amerikai kutatók a 2013-2016-os ebolajárvány kórokozójának genetikai vizsgálata során.

A Massachusettsi Orvosi Egyetem virológusai megállapították, hogy a vírus külső fehérjeburkán lévő glikoproteinek mutálódtak a nyugat-afrikai járvány ideje alatt.

Megváltozott felépítésük pedig alkalmasabbá tette és teszi a vírust az emberek és általában a főemlősök megfertőzésére.

Az Ebola-vírus eredeti gazdaszervezete a HIV-hez hasonlóan nem az ember, de hogy pontosan melyik állat, azt még nem sikerült egyértelműen kideríteni.

A legvalószínűbb, hogy a gyümölcsevő denevérek szervezetében tenyészik, azok félig megevett táplálékát elfogyasztva fertőződhet meg majom és ember.

epa04392807 An Ebola survivor (C) being discharge from the Medecines Sans Frontiers (Doctors without borders) ELWA Ebola treatment center in Monrovia, Liberia 09 September 2014. The World Health Organization (WHO) has said the number of deaths from Ebola has risen to 2100 in West Africa with an exponential surge predicted in Liberia the hardest hit country in the region.  EPA/AHMED JALLANZO Gyógyult ebolás beteg Libériában. (Fotó: EPA/AHMED JALLANZO)

A hordozók, például a nílusi repülőkutya sejtjei azonban eltérő felépítésűek, mint az embereké.

A vírus viszont a 2013-ban kitört járvány során gyorsan alkalmazkodott az új környezethez, mutációival javította az emberről emberre terjedés esélyeit.

Az alkalmazkodásnak drámai következményei lettek.

2016-ig 28 ezer ember fertőződött meg Nyugat-Afrika több államában, közülük 11 ezren haltak meg, borzasztó kínok között.

A massachusettsi kutatók szerint éppen azért olyan fontos feltérképezni, hogy a vírusok milyen változásokon mennek keresztül egy járvány közben, hogy mire újra feltűnnek, felkészültebben várhassuk őket.