Vált a videózás: előretör a mobil, visszaszorul a tévé

 

Az elmúlt hat évben 85 százalékkal emelkedett a TV- és videónézéssel töltött idő aránya a mobileszközökön – hetente.

Megjelent az Ericsson TV és médiahasználatról szóló rendszeres, immár hetedik éves jelentése, a ConsumerLab TV & Media Report, amely a mobileszközökön való TV és videónézés lendületes előretöréséről számol be.

Bár az elmúlt hét év során ez a fajta médiafogyasztás robbanásszerűen nőtt, a jelentés kiemeli, hogy a megfelelő tartalmak megtalálása továbbra is komoly gondot okoz a fogyasztóknak.

Forrás: Reuters/Lucy Nicholson Forrás: Reuters/Lucy Nicholson

Tovább nő a mobileszközök részaránya

A mobileszközökön történő videónézés 2012 óta évente több mint 200 órával emelkedett, így az átlagos heti TV és videónézési idő további másfél órával nőtt. Ezt a növekedést némileg ellensúlyozza a hagyományos televíziózással töltött idő heti 2,5 órával történő csökkenése, azonban a TV műsorok és videók iránti étvágy nem csökken.

• Az elmúlt hat évben (2010-2016) 85 százalékkal emelkedett a mobileszközökön való TV és videónézéssel hetente töltött idő aránya, míg ugyanezen idő alatt a hagyományos televíziózással töltött idő 14 százalékkal csökkent.
• Globálisan a fogyasztók 40 százaléka „nagyon érdeklődik” a korlátlan videóforgalmat magában foglaló mobilelőfizetések iránt.
• Az Egyesült Államokban már a mobilon nézett videótartalmak 20 százalékát fizetős on-demand szolgáltatók nyújtják (például Netflix, Hulu, Amazon Prime).

Tartalomkeresés – tényleg ilyen nehéz?

A jelentés szerint a fogyasztók számára az egyik legfőbb problémát az jelenti, hogy megtalálják a kedvükre való műsorokat. Az Egyesült Államokban a válaszadók 44 százaléka napi szinten nem elégedett a hagyományos TV csatornák műsorkínálatával, ez az előző évi 36 százalékhoz képest 22 százalékos emelkedést jelent.

Nehezebb azonban a megfelelő tartalom megtalálása online és az on-demand szolgáltatók kínálatában: a fogyasztók a hagyományos TV-hez viszonyítva 45 százalékkal több időt töltenek az online tartalmak kiválasztásával.

Paradox módon 63 százalékuk válaszolta, hogy nagyon elégedett a VOD szolgáltatás során a tartalomkereséssel, míg a hagyományos TV szolgáltatásról ugyanezt csak 51 százalékuk állította. Az eredmények azt sejtetik, hogy bár a VOD kínálatában a keresés időigényesebb a hagyományos TV-hez képest, a fogyasztók kevésbé érzik frusztrálónak ezt, mivel azt az ígéretet hordozza, hogy találnak számukra érdekes tartalmat, amit akkor nézhetnek meg, amikor akarnak.

Szárnyal az on-demand szolgáltatások népszerűsége

Az on-demand tartalmak (például TV sorozatok, filmek egyéb TV programok) nézésére fordított idő 2010 óta 50 százalékkal emelkedett. A VOD szolgáltatások töretlen és tovább növekvő népszerűségére utalnak többek közt az alábbi trendek:

• A fogyasztók továbbra is kedvelik a sorozatok több részének egymás után történő megnézését (binge watching) – 37 százalék heti rendszerességgel néz meg egymás után két vagy több epizódot, és több mint ötödük ezt napi rendszerességgel teszi.
• A területen vezető Egyesült Államokban a VOD szolgáltatásokra fordított kiadások 2012 óta havi 13 dollárról havi 20 dollárra, 60%-kal emelkedtek.

A válaszadók 40 százaléka naponta nézi a YouTube-ot, és egy részük – 10 százalék – pedig naponta több mint három órát tölt a YouTube előtt.