A dél-koreai elnök kész együttműködni a bizalmasa elleni vizsgálatban

 

Kész együttműködni a bizalmasa elleni vizsgálatban a dél-koreai elnök. Ezt Pak Gun Hje pénteken jelentette be. A politikus közeli barátját, Csoj Szun Szilt, azzal vádolják, hogy beleszólása volt kormányügyekbe, anélkül, hogy köztisztséget viselt volna.

Az ügyben számos ellenzéki képviselő az elnök ügyészségi vizsgálatát követelte. Ez lenne az első alkalom a kelet-ázsiai országban, hogy egy hivatalban lévő államfővel szemben vizsgálat indul.

Pak Gun Hje dél-koreai államfő. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)

Pak pénteken beleegyezését adta egy ellene induló vizsgálat lefolytatásához is. Kijelentette: súlyos felelősség terheli a történtekért.

A mostani botrányt az robbantotta ki, hogy kiderült: Csoj Szun Szil, bár soha semmilyen hivatalos pozíciót nem viselt, közkapcsolati és kommunikációs tanácsokat adott az elnöknek, beszédeket írt Paknak, kinevezésekbe szólhatott bele, bizalmas iratokhoz, államtitkokhoz férhetett hozzá, és a gyanú szerint közpénzeket sikkasztott.

Az elmúlt évtizedek számos botrányának dacára Dél-Koreában eddig egyetlen államfő sem mondott le tisztségéről vagy kényszerült távozni hivatalából.