Új SZDSZ-t lát az elemző

 

A DK azt gondolja, hogy zsarolhatja az MSZP-t, így egyre inkább azt érezni, hogy egy új SZDSZ kezd kialakulni - mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet munkatársa. A politológus az MSZP és a DK fővárosi összefogásáról szóló hírek után közölt közvélemény-kutatási eredményeiket elemezte.

Budapesten a DK jelenleg erősebnek tűnik az MSZP-nél, a Jobbik pedig bőven az országos átlaga alatt szerepel a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásában – mondta a 180 percben Boros Bánk Levente, a kutatóhely elemzője.

„Már szinte szektáról beszélhetünk”

A politológus hozzátette, kutatási eredményeiket azután tették közzé,  hogy – később az érintetek részéről cáfolt – sajtóhírek szerint az MSZP és a DK titkos választási egyezséget kötött, amellyel felosztották egymás közt a budapesti egyéni választási kerületeket.

Boros Bánk Levente hangsúlyozta, hogy az LMP és a DK bázisa is elég elkötelezett. Utóbbi, a „Gyurcsány-párt esetében, már szinte szektáról beszélhetünk”, nagyon nem szeretik a kormánypártokat, és nagyon elkötelezettek Gyurcsány Ferenc pártelnök, volt kormányfő mellett.

Új SZDSZ-t lát az elemző

Az elemző szerint éppen ezért lehet érdekes, hogy miért „hódolt be” az MSZP Budapesten a DK-nak. Úgy látja, hogy a szocialista párt dilemmában van, nem tudja eldönteni, érdemes-e szembefordulni Gyurcsány Ferenccel, és ezzel kiszorítani az országgyűlésből, másrészt Molnár Gyula pártelnök az összefogás híve.


Boros Bánk Levente - 180 perc

A DK eközben azt gondolja, hogy zsarolhatja az MSZP-t, így egyre inkább azt érezni, hogy egy új SZDSZ kezd kialakulni – véli Boros Bánk Levente. Az elemző szerint egy – országos szinten – kisebb párt próbál egy nagyobbat elfoglalni. A Gyurcsány-párt mondani valójában is „kicsit hajaz” a korábbi szabaddemokratákra – fogalmazott.

A liberálisoknak tulajdonítja az LMP számait

Az LMP 9 százalékos fővárosi támogatottsága kapcsán hozzátette, a mérések, de korábban a választási eredmények is azt mutatták, hogy Budapesten erős a balliberális oldal, különösen a liberális szavazók vannak jelen nagyobb arányban Budapesten – ennek köszönhető az LMP viszonylag magas támogatottsága.

A kutatási eredményeket ismertetve a Magyar Idők című lap azt írta, a Fidesz–KDNP a biztos szavazók körében a fővárosban 44 százaléknyi szavazatot kapna, a Demokratikus Koalíció 10, az LMP 9, az MSZP 7, a Jobbik 7, az Együtt 6, a PM 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékot kapna, valamint a megkérdezettek tizede egyéb pártra adná voksát.

A Nézőpont Intézet által a lap számára készített kutatást Budapesten, 500 fő telefonos megkérdezésével végezték szeptember 18. és 22. között.

Az ezüst és a bronz a kérdés

Bánk Boros Levente hangsúlyozta, a kormánypártok népszerűsége fővárosi és országos szinten is magas, a Fidesz-KDNP vezető pozíciója miatt csak az ezüst és bronzérmek kiosztása lehet érdekes. Nagy változás tehát nincs, az országos mérés szerint második helyen a Jobbik áll, az MSZP és a DK pedig lassan fej-fej mellett halad – mondta a Nézőpont Intézet munkatársa.

Az intézet október elején azt közölte, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok országosan 49 százalékon állnak, míg a Jobbik 20, az MSZP 10, a DK 7, az Együtt 2, a PM és a Liberálisok 1-1, az LMP 4, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon.