Kontrát: nincs az országban Ghaith Pharaon nevű személy

 

Amennyiben Ghaith Pharaon azonos azzal a személlyel, aki az amerikai hatóságok körözési listáján szerepel, és Magyarország területére lép, azonnal elfogják - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időknek, miután az ellenzék az elmúlt napokban össztüzet zúdított a kormányra a szaúdi üzletember személyével összefüggésben.

A lap szerdai számában Kontrát Károly leszögezte: a magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant.

Az államtitkár a lapnak hangsúlyozta azt is: amennyiben a körözött azonos Pharaonnal, és ezt az amerikai hatóságok megerősítik, természetesen azonnal elfogják, amint Magyarország területére lép. Leszögezte azt is, hogy az üzletember nem vásárolt letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt. Vízumkérelmét a schengeni rendszerben feltüntették, ellene egyetlen európai tagország sem emelt kifogást - tette hozzá.

Az újság felidézi, hogy Ghaith Pharaonnak Grúziától Pakisztánig vannak érdekeltségei, és annak ellenére, hogy az Egyesült Államok körözi, a Pentagon 2008-ban 120 millió dolláros megállapodást kötött az egyik pakisztáni érdekeltségével az afganisztáni amerikai támaszpontok üzemanyag-ellátására.