Felmondólevelet írtak Palkovicsnak

 

Azonnali hatállyal lemondásra szólította le Palkovics László oktatási államtitkárt a Tanítanék mozgalom, és elkészítette a felmondólevelet is számára.

Törley Katalin, a mozgalom képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatójukon az előzményeket felidézve elmondta, október 20-án nyílt vitára hívták Palkovics Lászlót, aki azonban nem reagált megkeresésükre. Úgy gondolják, az államtitkár személyesen felelős a kormány közoktatás területén végrehajtott “ámokfutásáért”, valamint az azt elkendőzni hivatott “hazug sikerpropagandára épülő kormányzati kommunikációért” – fogalmazott. Palkovics László elsősorban nem a főnökének, hanem a magyar állampolgároknak, a tanulóknak, a szülőknek, az iskolai dolgozóknak tartozik elszámolással – jelentette ki.

Budapest, 2016. március 30. Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke (k) beszél a Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlenségén, az egyik helyszínen, a budapesti Kölcsey-gimnázium előtt 2016. március 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Korábbi felvételek. Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke beszél a Tanítanék mozgalom egyórás időtartamra meghirdetett polgári engedetlenségén, az egyik helyszínen, a budapesti Kölcsey-gimnázium előtt.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szerinte az államtitkár ismét kitért a vita elől az oktatás valódi szereplőivel, noha lenne mivel szembesülnie, mert a közoktatásban kialakult válsághelyzet tovább mélyül. A tanári terhek nem csökkentek, a szakképzésbe került tanulók százezreit kényszerpályára állították, nagyon sok nyugdíj előtt álló pedagógus megalázó helyzetbe került, és az 58 kicsi Klik lopakodó visszarendezéssel próbálja konzerválni az elhibázott központosítást - sorolta.

Pilz Olivér, a mozgalom másik képviselője ismertette a Tanítanék által megfogalmazott államtitkári felmondólevelet, amely szerint Palkovics László nem tudott eleget tenni feladatainak, az elé tárt problémákat csak súlyosbítani volt képes, a szakértők figyelmeztetését és a közoktatás szereplőinek hangját nem hallotta meg.

A mozgalom képviselői a szaktárca ablakaira az "Elég volt, mi tanítanánk" feliratokat és a mozgalom jelképének számító kockás esernyőket ragasztottak.