Külügy: nemzetközi elismerést kapott a magyar déli nyitás

 

Nemzetközi elismerést kapott Magyarország déli nyitás politikája azzal, hogy Magyarországot társmegfigyelő tagnak választották a Portugál Nyelvű Országok Közösségében (CPLP), a szervezet október 31. és november 1. között, Brazíliavárosban megrendezett csúcstalálkozóján - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden, az MTI-vel.

A tárca közleményében kifejtette, Magyarország új tagsága elősegíti a négy kontinenst átívelő szervezet tagjaival folytatott együttműködést, valamint a magyar politikai és gazdasági érdekek érvényesítését a nemzetközi színtéren.

A CPLP-nek jelenleg 9 teljes jogú és 10 megfigyelői státuszú tagja van. Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Uruguay csatlakozott újonnan a portugált hivatalos nyelvként használó hét ország által 1996-ban alapított közösséghez, amelynek célja a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítése, a részvevő országok nemzetközi jelenlétének hangsúlyosabbá tétele, valamint a portugál nyelv és kultúra terjesztése - közölte a magyar külügyminisztérium.

A KKM hangsúlyozta továbbá, a CPLP az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt helyez a gazdasági-kereskedelmi együttműködésre. Az üléseken való részvétel pedig azért is értékes a magyar gazdasági szereplőknek, mert a többoldalú kezdeményezések pályázatainak elbírálásakor a társmegfigyelői országok intézményei előnyt élveznek a harmadik országokkal szemben.

A minisztérium megjegyzi továbbá, hogy a CPLP tagállamainak döntéshozói között kialakított személyes kapcsolat fontos támogatást jelenthet a nemzetközi szervezetekben képviselt magyar érdekek érvényesítéséhez.