Ijesztő adatok a hazai cigányságról

 

A romák négyötödének csak általános iskolai végzettsége van, a munkanélküliség aránya négyszer nagyobb körükben, mint a nem roma népességben. Az adat tavaly pozitív irányba változott, főkánt a közfoglalkoztatásnak köszönhetően – erről írt a Magyar Nemzet a KSH adataira hivatkozva.

A hazai cigányság munkaerőpiaci helyzetéről és iskolai végzettségéről közölt adatokat a Magyar Nemzet. A lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait ismertetve lesújtónak nevezi a közölt számokat.

Magyarországon a 15 és 64 év közötti romák 80 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége van, ugyanez az arány a nem romák közt 20 százalék.

Tavaly a munkaképes korú romák 39 százaléka volt foglalkoztatott, míg a nem romák körében ez az arány 65 százalék. A romák 16 százalékát munkanélküliként, 45 százalékát inaktívként tartják nyilván, a nem romák körében ez az arány 4, illetve 31 százalék.

 

Tavaly az előző évihez képest javult a romák foglalkoztatási aránya, ami javarészt a közfoglalkoztatásnak köszönhető. A dolgozó romák 42 százaléka közfoglalkoztatott, a közfoglalkoztatottak ötöde roma.

Az etnikai hovatartozás 2014 óta szerepel a felmérésben - írja a lap a KSH Munkaerőpiaci helyzetkép című elemzése alapján.