Hétvégén 165 határsértő próbálkozott

 

Pénteken 78, szombaton 41, vasárnap 32 migránst tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák.

Az ország területén 165 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig – tájékoztatott az ORFK.A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 78, szombaton 41, vasárnap 32 migránst tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország területén mélységben és más külső határszakaszokon 14 határsértőt fogtak el, embercsempészet miatt két gyanúsított ellen indult eljárás a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 382 migránst tartóztattak föl és kísértek vissza, a megelőző héten - október 17-től 23-ig - ez a szám 359 volt. Más külső határszakaszon és mélységben a héten 36 határsértőt fogtak el - derül ki a rendőrségi összesítésből.