Rendőrrel jöhet a védőnő

 

Akár rendőr segítségét is kérheti a védőnő vagy az orvos, ha egy gyerekes család nem akarja beengedni őket a lakásba - ez is szerepel a gyerekvédelemmel kapcsolatos szigorításban. A héten kezdődött a vita a parlamentben. Elvben az eddigi szabályok szerint sem történhetett volna meg a gyöngyösi és az agárdi eset, de most még tovább szigorítanak.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában azt mondta: 1997 óta létezik a gyermekvédelmi törvényünk, amely Európa élvonalába repítette Magyarországot azzal a kétszintű rendszerrel, ami egy alapellátást határoz meg – a védőnővel, a házi gyermekorvossal, a gyermekjóléti szolgálattal, családtámogatással. Ez alapvetően az együttműködésre épül. Ha nem sikerül a családdal együttműködni, akkor kerülhet sor a gyermek családból történő kiemelésére.

A törvényi szigorítás arra vonatkozik, ha a szülők megtagadják az orvossal, vagy a védőnővel az együttműködést. Ilyen esetekben a szakemberek a rendőrök segítségével akár a szülők hozzájárulása nélkül is bemehetnének a lakásba.

Gyurkó Szilvia szerint alapvetően nehéz kérdéseket vet fel, ha egy segítő szolgálat rendőrrel karöltve érkezik. Hozzátette: az Állami Számvevőszék 2002-2003-ban azt mondta ki, hogy Magyarországon a gyermekvédelmi törvény elfogadása óta soha nem álltak rendelkezésre azok az anyagi, tárgyi, személyi erőforrások, amelyek a végrehajtáshoz szükségesek lettek volna. Ebben a közegben önmagában egy szigorítás nem fog tudni változást elérni - fogalmazott a gyermekjogi szakértő hozzátéve, akkor esély lehet rá, ha e mellé sikerül magának a segítő szakmának is segítségeket allokálni.

A törvénymódosítás célja, hogy ösztönözzék a szülőket az együttműködésre. Gyurkó Szilvia elmondta: a védőnői szolgálat a terhesség idejétől a gyerek 18 éves koráig segíti a családokat. Mivel jelen van a család életében, nagyon finom, puha eszközökkel próbálja a családot megtanítani arra, hogy milyen változásokra számítsanak a gyermek érkezésével. Ha a védőnő azt tapasztalja, hogy a család nem nyitott az együttműködésre, annak csak egyik oka lehet, hogy valamit megpróbálnak elrejteni. A szakember szerint automatikusan a büntetés, a szigor, a hatósági működés oldaláról közelíteni nem jelent igazán segítséget.