Létrejön a világ legnagyobb tengeri rezervátuma a Déli-óceánon

 

A világ legnagyobb, 1,55 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát hozzák létre a Déli-óceánon, ebben állapodott meg 24 ország és az Európai Unió pénteken Ausztráliában.

Az antarktiszi tengeri élővilág megmentésére létrehozott, Hobartban ülésező bizottság közölte, hogy a Ross-tengeri rezervátumban 35 éven át tilos lesz a kereskedelmi célú halászat.

A védett régió a Déli-óceán (az Antarktiszt övező vizek) területének több mint 12 százalékát teszi ki. Ökológiai szempontból ez a világ egyik legjelentősebb tengere, amely több mint 10 ezer fajnak nyújt élőhelyet, köztük a legtöbb pingvinfajnak, bálnáknak és tengeri madaraknak.

A Ross-tenger 1,1 millió négyzetkilométerén mindenfajta halászatot megtiltanak, egyes területeket azonban kutatási zónának jelölnek ki, ahol megengedik kis számú világítórák és fűrészesrája kifogását.

A tudósok és a környezetvédelmi aktivisták történelmi mérföldkőnek nevezték a tengeri élővilág megmentésére létrejött globális együttműködést. Úgy vélik, a vízi rezervátum létrehozása a klímaváltozás hatásainak jobb megértését is segíti.

2016. február 9-én készült felvétel a Ross-tengeren. A kínai Hszüelung avagy Hósárkány jégtörő érte el a Ross-tengert tudományos kutatás céljával. (Fotó: Hszinhua/Sipa USA)

2016. február 9-én készült felvétel a Ross-tengeren. A kínai Hszüelung avagy Hósárkány jégtörő érte el a Ross-tengert tudományos kutatás céljával. (Fotó: Hszinhua/Sipa USA)

"A bolygó egyik utolsó szennyezetlen vízi vadonja, a tengeri fajok páratlan sokféleségének otthona felett fognak őrködni a Ross-tengeri térség hatóságai" - fogalmazott közleményében John Kerry amerikai külügyminiszter.

A hobarti konferencia amerikai küldöttségét vezető Evan Bloom elmondta, hogy Kerry az ügy szenvedélyes szószólója volt, az orosz vezetőkkel folytatott, legmagasabb szintű tárgyalásokon is elővette a tengeri rezervátum témáját.

Végül pénteken Oroszország is elfogadta a Ross-tenger védelmére tett javaslatot, miután öt korábbi alkalommal mondott rá nemet. A többek között Oroszországot, Kínát, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót magában foglaló bizottság antarktiszi halászatról szóló döntéséhez minden tagállam egyetértése szükséges volt.

Az Egyesült Államok és Új-Zéland évek óta küzd a tengeri rezervátum létrehozásáért. Először 2012-ben nyújtottak be közös javaslatot, ezt öt alkalommal elutasították, Oroszország mellett korábban Ukrajna és Kína is ellenezte.

A megállapodás 2017 decemberében lép hatályba.