Hatvan éve történt: 1956. október 28.

 

Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk, mi történt Magyarországon a forradalom idején.

„De facto” győzelem

Nagy Imre miniszterelnök reggel rádióbeszédben jelenti be az új kormány megalakulását, az általános amnesztiát, az ÁVH feloszlatását és a szovjet csapatok kivonását Budapestről. „De facto” győzött a forradalom – jelentik a külföldi lapok.

Budapest, 1956. október 28. Nagy Imrének, a Minisztertanács elnökének rádiónyilatkozata. A Kossuth Rádió hangfelvétele a Parlamentben készült. MTI Fotó: Bojár Sándor Budapest, 1956. október 28. Nagy Imrének, a Minisztertanács elnökének rádiónyilatkozata. A Kossuth Rádió hangfelvétele a Parlamentben készült.
MTI Fotó: Bojár Sándor

A Reuters tudósítója azonban jelenti, hogy azzal egyidőben, hogy Nagy Imre bejelenti a szovjet csapatok visszavonulását, azok megtámadják Budapesten a felkelők két támaszpontját.

A magyar fővárosban aznap a késő éjszakai órákban még mindig szovjet páncélos alakulatok őrzik a minisztériumokat, a hadászatilag fontos pontokat és a szovjet követség épületét, naplemente után pedig helyenként erős tűzharc támad.

Nemzetiszín és fekete

A Szabad Európa rádió jelentése szerint 28-án este nagyon sok menekült érkezeik Budapestről Hegyeshalomra. A menekülők elmondása szerint indulásukkor a főváros utcáin heves harcok dúltak és a „helyzet teljesen áttekinthetetlen” volt.

A házakon gyászlobogók és nemzetiszínű zászlók lengnek, amelyekből „kinyírták” a sarló-kalapácsot.

Budapest, 1956. október 26. Budapesti utcakép a forradalom idején: belövés egy lakóház homlokzatán. MTI Fotó: Hofman Budapesti utcakép a forradalom idején: belövés és nemzeti zászló egy lakóház homlokzatán.
MTI Fotó: Hofman

Jelentések szerint az ország nagyobb területei szilárdan a szabadságharcosok kezén vannak. Az ország egyes pontjairól újabb harcokat jelentenek.

Rólunk tárgyalt az ENSZ

Közel hatórás ülésen tárgyalja az ENSZ Biztonsági Tanácsa a magyarországi kérdést.

A grémiumban a Szovjetunió képviselője az egyetlen, aki ellenzi a téma napirendre tűzését, mondván, a Magyarországon lejátszódó események belpolitikai vonatkozásúak és nem tartoznak az ENSZ illetékessége alá. Hozzáteszi: a szovjet csapatok fasiszta és reakciós elemek ellen harcolnak.

New York, 1956. október 31. Az angol képviselő beszél az ENSZ Biztonsági Tanácsának október 31-i ülésén, melyen a magyar kérdést tárgyalták. Az ülés iránt szokatlan érdeklődés nyilvánult meg. Igen nagy volt a kereslet a belépőjegyek iránt, sokan azonban nem tudtak bejutni. Szükségmegoldásként televíziós adót állítottak fel, hogy a kint rekedtek is végighallgathassák a vitát. (MTI/NB) Az angol képviselő beszél az ENSZ Biztonsági Tanácsának későbbi, 1956. október 31-i ülésén, melyen a magyar kérdést tárgyalták.
(MTI/NB)

A nyugati hatalmak képviselői ezzel szemben rámutatnak arra, hogy a Szovjetunió beavatkozott Magyarország belügyeibe és hadereje elfojtja a magyar nemzeti felkelést.

Magyarország képviselője felolvassa kormánya levelét, amely ellenzi az ENSZ BT beavatkozását.

Az ülésen határozat nem születik, azt bizonytalan időre felfüggesztik.

Miközben az ENSZ BT a magyar ügy napirendre tűzését tárgyalja, a palota előtt nagy tömeg tüntet a magyar szabadságharc mellett.

Még több korabeli hír >>