Terrorveszélyt jelent a szélsőjobb a DK szerint

 

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Magyarországon a szélsőjobb jelent terrorveszélyt, a Terrorelhárítási Központ pedig nem alkalmas feladata ellátására - mondta az ellenzéki párt szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt felidézte: egy hónapon belül újabb rendőrség elleni terrorcselekmény történt Magyarországon, a Teréz körúton felrobbantott rendőrök túlélték a támadást, a szerdán lelőtt rendőr meghalt. A DK-szóvivő szörnyűnek nevezte, hogy ilyen Magyarországon megtörténhetett, és pártja nevében részvétét fejezte ki a rendőr családjának és a rendőrségnek.

Értékelése szerint Magyarországon huszonöt éve nem volt olyan rossz a közbiztonság, mint jelenleg. "Nem külső erő öl rendőröket, nem migránsok ölnek rendőröket, hanem magyar neonácik ölnek rendőröket" - fogalmazott. Hozzátette: a mai gyilkosságért egy felfegyverzett, évek óta szabadon kiképzőtáborokat működtető szélsőjobboldali szervezet a felelős. Úgy fogalmazott: "a terrorelhárításnak évek óta ismernie kellett az elkövetőt is, mégis odaküldtek meghalni egy járőrt, ahelyett, hogy évekkel ezelőtt felszámolták volna a szervezetet".

A DK szerint Orbán Viktor nem tudja szavatolni a magyarok biztonságát és az ország rendjét "a korábban általa feltüzelt jobboldalon". Szerintük az kormányfő "a gyűlöletpolitikával kiengedte a szellemet a palackból és nem tudja visszazárni; a közveszélyt az ő politikája teremtette meg". Gréczy Zsolt kérdésként vetette fel: hány rendőrnek kell meghalnia ahhoz, hogy felszámolják a szélsőjobboldali terrorszervezeteket, meddig hagyja a kormány a szélsőjobb terrorszervezeteit robbantgatni és lövöldözni?

A DK ismét, sokadjára is felszólítja a kormányt, hogy szüntesse meg a terrorelhárításra alkalmatlan Terrorelhárítási Központot, mert "az Orbán Viktor testőre által irányított szervezet csak miniszterelnöki magánhadseregnek alkalmas, a közbiztonság fenntartására és a terror megfékezésére láthatóan nem". Meg kell védeni a magyar rendőröket, ilyen soha többé nem fordulhat elő - jelentette ki a szóvivő.

Szerda reggel gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy 76 éves férfi, és megölt egy rendőrt. A meggyilkolt 46 éves rendőrt, aki 25 éve szolgált a rendőrség kötelékében, alezredessé léptették elő és hősi halottá nyilvánították.