Lelőttek egy rendőrt Bőnyben

 

Szerda reggel egy idős férfi tüzet nyitott rendőrökre a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben, egy rendőr meghalt. Pintér Sándor belügyminiszter szerdán alezredessé léptette elő, valamint hősi halottá nyilvánította.

Lelőtt egy rendőrt egy idős férfi reggel fél nyolc körül Bőnyben, aki belehalt a fejlövésbe. Másik rendőr érintettje nincs a lövöldözésnek – jelentette az M1 tudósítója Győrből. A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnybe mentőhelikoptert küldtek a sérült rendőrért, ám a meglőtt tiszten már nem tudtak segíteni, így a jármű üresen tért vissza az állomásra.

Az M1 megtudta, hogy  a combsérülést szenvedő tettest rendőri felvezetéssel szállította a mentőautó a győri kórházba a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba. A kórház orvosigazgatója, Oláh Attila arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a 76 éves elkövetőt kórházba vitték, és sikeresen megműtötték.

Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a bőnyi lövöldözés ügyében, ahol Keresztes Imre főügyész elmondta: hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, és a megalapozott gyanút még ma közlik az idős férfivel.

A rendőrség nyílt büntetőeljárásban előre tervezett nyomozati cselekmény házkutatása miatt kísérelt meg bejutni az elkövető ingatlanába, ennek során az elkövető az eljáró rendőrökkel szemben fegyvert használt, és több lövést adott le gépkarabéllyal. A rendőrök a támadást követően szolgálati lőfegyverüket használták ennek elhárítására, ezután az egyik eljáró rendőr olyan fejsérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt – mondta Keresztes Imre.

Jelenleg zajlanak a tanúkihallgatások, a házban jelenleg a családtagok kihallgatása is folyik.

Falubeliek az MTI munkatársának azt mondták, egy idős férfi házát vették körül a rendőrök.

Sajtóinformációk szerint a feltételezett elkövető 76 éves, évekkel ezelőtt elvesztette az egyik gyermekét, azóta komoly problémái vannak. A reggeli órákban összeveszett a feleségével, ehhez hívták ki a rendőröket. Mivel a hatóság tisztában volt azzal, hogy az idős férfi fegyverrel rendelkezik a TEK is a helyszínre érkezett.

A településen lezárták az összes bevezetőutat.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy több tucat rendőr és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai körbe vesznek egy családi házat. A rendőrök közül többen golyóálló mellényt viselnek, és mesterlövészek is készültségben vannak. A helyszínen van a megyei rendőrfőkapitány is.

Sajtóinformációk szerint a férfi a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet alapítója, aktivistája. A '90-es években a nemzetiszocializmus eszmeiségének terjesztése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Most azért akartak nála házkutatást tartani, mert illegálisan éles lőfegyvereket tartott otthonában.

Az MTI-t a megyei rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészséghez irányította, ahol egyelőre nem adtak tájékoztatást.


Rendőri készültség Bőnyben

Kriminálpszichológus: a az idős férfi talán így akart meghalni

Végh József kriminálpszichológus azt mondta: elképzelhető, hogy a lövöldöző így akart meghalni. A szakember azt mondta: az idősödéssel a személyiségjegyek felerősödnek, de mindenképp kellett valamilyen provokáló tényező, ami az idős embert a tettére késztette.

Az ilyen típusú emberek paranoiddá válnak, úgy érzik, a világ összefogott ellenük. A személyiségtorzulás odáig tud erősödni, hogy a legkisebb sértést is óriási sérelemként élik meg.

M1: csak egy rendőrt ért találat

Az M1 úgy tudja: a bőnyi esetben egyetlen rendőr sérült meg, az, aki fejlövést kapott, és meghalt. A másik sérült maga az elkövető. Ezt hivatalos forrásból még nem erősítették meg.

Az elkövető sérülését illetően két verzió lehetséges: vagy tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és így sérült meg, vagy menekülni kezdett és közben érte találat.

A TEK szakemberei egyébként már távoztak a helyszínről.

Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón közölte: az elhunyt rendőr 46 éves volt, kiváló embert, kitűnő kollégát ismertek meg benne.A főnyomozó 25 éve szolgált a rendőrségnél, a mai nappal Pintér Sándor belügyminiszter rendőr alezredessé léptette elő, valamint hősi halottá nyilvánította. Alezredessé léptették elő és hősi halottá nyilvánították a bőnyi lövöldözésben szerda reggel megölt rendőrt - jelentette be az országos rendőrfőkapitány győri sajtótájékoztatóján.

Az országos rendőrfőkapitány Pintér Sándor belügyminiszter és a rendőrség nevében részvétet nyilvánított a családtagoknak.

Túlélte az elkövető

Győrből azt jelentették: véget ért a műtét, az idős férfit ért golyó nem talált életfontosságú szervet, vagyis az elkövető túlélte a beavatkozást.