Kártérítést kérnek az ingázó svédek

 

Egyre több helyen térnek vissza a kerítéshez és a határellenőrzéshez Európában. Svédországban például az Öresund hídon naponta százezrek kelnek át Dániába, őket ellenőrzik, és ez nem tetszik a svédeknek – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Garam Katalin tudósító elmondta: a svéd ingázók kártérítési igényt jelentettek be az állammal szemben, szeretnének ugyanis pénzt kapni az „elvesztegetett” órákért, az elveszített munkahelyekért, járulékos kiadásokért. Mintegy 250 ezer embernek nehezedett meg az élete tavaly novembertől, mióta bevezették Svédország és Dánia között a határellenőrzést.

Addigra ugyanis már mintegy 160 ezer migráns volt benn az országban, és egyszerűen a svédek nem bírták a rohamot. Ezt a folyamatot akarták megállítani.

Az ingázók konkrétan nem a határellenőrzést kifogásolják, hanem azt, hogy a dán oldalon bevezették a személyazonosság ellenőrzését, ami szerintük ellentétes a svéd alkotmánnyal, az uniós alkotmánnyal, és az európai emberi jogok konvenciójával.

A svéd kormány háromhavonta kéri az Európai Uniótól a határellenőrzésre vonatkozó engedély meghosszabbítását, mert olyan sok embert fogadott már be, hogy megtelt az ország – magyarázta a tudósító.