Czibere: egyetlen gyermek sem eshet el alapvető szolgáltatásoktól azért, mert nincs lakcímkártyája

 

Egyetlen gyermek sem eshet el alapvető szolgáltatásoktól azért, mert nincs lakcímkártyája - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Czibere Károly arra reagált, hogy több, gyermekjogokkal és lakhatási szegénységgel foglalkozó civil szervezet azt írta Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének szóló nyílt levelében – amelyről a Magyar Nemzet számolt be kedden -, hogy négyezer gyermeknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, így ők szinte minden szociális ellátástól elesnek, mivel az igénybevételükhöz bejelentett lakcím kell.

Czibere Károly közölte: a gyermekvédelmi törvény egyértelműen fogalmaz; a gyermekek alapvető joga, hogy a testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz szükséges, nemüknek és életkoruknak megfelelő szolgáltatásokat időben megkapják, és ebben nem lehet akadályozó tényező, ha nincsen lakcímkártyájuk. Kiemelte: a kormány alapvető célja, hogy minden gyermek időben megkapja ezeket a szolgáltatásokat, tehát nem fordulhat elő, hogy valakit csak azért ne lássanak el, mert nincs bejelentett lakcíme vagy tartózkodási helye.

Az államtitkár részletezte: alapvetően három kategóriába sorolhatók az ellátások. Az elsők az önkéntesen igénybe vehetők, például a gyermekjóléti szolgáltatás, amelynél nem lehet elutasítási indok, hogy nem a megfelelő helyen vette igénybe valaki. Akinek nincs lakcímkártyája, az is "bátran" igénybe veheti ezeket a szolgáltatásokat - mondta.

A második kör a krízisszolgáltatásoké: ha valamilyen probléma van a családban, akkor a szociális törvény alapján az önkormányzatnak illetékességére tekintet nélkül segítséget kell nyújtania a krízisbe jutott állampolgárnak. Krízis esetén az az önkormányzat illetékes, ahol éppen van a gyermek - foglalta össze Czibere Károly.

Hozzátette: a harmadik csoport az úgynevezett hatósági ügyek; a gyermekvédelmi törvény azt mondja ki, hogy minden gyermek ügyében a lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti hatóság illetékes, ha pedig nincs ilyen, akkor az utolsó ismert magyarországi címe alapján illetékes hatóság köteles eljárni. Ha ilyen sincs, tehát nem tudni, hogy hol lakott legutóbb, akkor a fővárosi kormányhivatal jogkörében eljáró V. kerületi gyámhatóság az illetékes - közölte.

Czibere Károly összegzése szerint nem lehet olyan gyermek, aki bármilyen alapvető szolgáltatásoktól elesne csupán azért, mert nincs lakcímkártyája.

Kitért arra is, hogy a tárcához nem érkeztek ezzel kapcsolatos, jogsérelemre utaló panaszok. Ezzel együtt is munkacsoportot alakítanak, összegyűjtik a jogalkalmazók tapasztalatait, és ha ez alapján úgy látják, hogy a jogszabályban vannak "hiátusok", azonnal lépni fognak, mert a gyermekek jogbiztonsága a legfontosabb.