További 15 ezer adós vár az eszközkezelő segítségére

 

További 15 ezer rászoruló család ingatlanát kellene megvásárolnia a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek a jövő év végéig, ehhez azonban az államnak is biztosítania kell a szükséges forrást - közölte a Magyar Bankszövetség az MTI-vel hétfőn.

A közleményben felidézik, hogy az elmúlt években a kormányzat és a pénzügyi intézmények több érdemi lépést tettek a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek okozta gazdasági és szociális problémák megoldására.

A kidolgozott eszközök közül a szociálisan leginkább rászorult családoknak jelentős segítség az állam és a bankok közös tehervállalásán alapuló nemzeti eszközkezelő program, amely eddig több mint 33 ezer alacsony jövedelmű család számára jelentett kiutat a fizetésképtelen helyzetből. A programot, a kihelyezett hitelek jelentős részéről lemondva, a pénzügyi intézmények is aktívan támogatják - hangsúlyozták.

A folyamatos működést és a források bővítését az is indokolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján a bankok 2016 őszéig több tízezer családot kerestek meg, és az érintettek körében tömeges az érdeklődés a NET program iránt.

A Világgazdaságban a múlt héten megjelent cikkben arról írtak, hogy a zrt. tájékoztatása szerint a teljes keret 35 ezer lakás, a szervezet ennél több ingatlant nem vásárolhat. Szeptemberig 37 ezer 900 ingatlant ajánlottak fel az eszközkezelőnek, ebből 3571-et kellett elutasítaniuk, mert nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak.

A 33 ezer 500 ingatlanból már több mint 26 ezer került a zrt. tulajdonába. Az eszközkezelő átlag 3,8 millió forintot ad egy lakásért, amit lakói havi 10 ezer 500 forintért bérelhetnek vissza. Az intézmény szerint eddig a bérleti díjak 92 százaléka rendben megérkezett hozzájuk, a fennmaradó résznél is jellemzően csak egy-két hónapos csúszásokat tapasztaltak.

A Magyar Bankszövetség szakértői számításaikat arra alapozták, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik tavasszal nyilvánosságra hozott jelentése szerint az eszközkezelő 35 ezer nemteljesítő adós tartozását és lakhatását elrendezi, de még mintegy 130 ezer nemteljesítő adósnak a helyzete rendezetlen maradt a forintosítás után is.

A bankszövetség adatai szerint ezen adósok bő egyharmadának, 45-50 ezer embernek szüksége van a zrt. anyagi támogatására. Ebből 35 ezer adósnak a program megoldja a lakásgondjait, de még mintegy 15 ezer adós lakáshelyzetét kellene orvosolni a jövő év végéig.