Elemzők: Gyurcsánynak szüksége van a baloldali összefogásra

 

Az október 23-i ellenzéki megemlékezésen új baloldali összefogást sürgettek az ellenzéki pártok, valamint egy 500 napos programot hirdettek meg. Elemzők szerint azonban ha a választásokig nem változtatnak, akkor ugyanaz a forgatókönyv zajlik majd le a baloldali pártoknál, mint 2014-ben, és az összefogás nem lesz sikeres.

Az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében az összefogást sürgették baloldali ellenzéki pártok elnökei vasárnap Budapesten, a Blaha Lujza téren a civilek által szervezett “Mossuk le a gyalázatot” nevű 1956-os megemlékezésen és kormányellenes tüntetésen. Az október 23-i ellenzéki megemlékezésen egy 500 napos programot is meghirdettek.


1956 - Baloldali ellenzéki pártok tüntetése a Blaha Lujza téren

Molnár Gyula a budapesti Nagy Imre Emlékháznál azt mondta: a mártír miniszterelnök legfontosabb üzenete, hogy a diktatúrát nem megreformálni, hanem megváltoztatni kell. Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta: ha Nagy Imre forradalma a szabadság és a demokrácia forradalma, akkor a mai magyar miniszterelnök, Orbán Viktor az ellenforradalom vezetője.

Kiszelly Zoltán politológus az M1 Szemtől Szembe című műsorában azt mondta: erőltetett párhuzamokat lát az elhangzottakban. Úgy fogalmazott: nem biztos, hogy az elhangzott szavak - például az ellenforradalom kifejezés - ugyanazt jelentik a mai társadalomnak, mint akkor. A metaforák a saját táboron túl nem biztos, hogy elérik azt a hatást, amit a szónokok szerettek volna - emelte ki.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ elemzője szerint a mai baloldali pártok legnagyobb problémája Magyarországon, hogy még mindig nem tisztázták saját viszonyukat ’56-hoz. Próbálják a kommunista Nagy Imrét demokratikus ikonként maguk elé tolni, hiszen vele tudnak azonosulni - jelentette ki a szakember.

Hozzátette: olyan személyek - így például Gyurcsány Ferenc vagy Molnár Gyula - próbálnak párhuzamot vonni a mostani kormány és az akkori elnyomó rendszer között, akik 1989 és 1990 előtt tevőleges kiszolgálói voltak ennek a rezsimnek; Molnár Gyula Moszkvában tanult egyetemistaként, Gyurcsány Ferenc pedig vezetője volt az akkori KISZ-nek és ellenforradalomként ítélték meg az '56-os eseményeket – fűzte hozzá.

Kiszelly Zoltán a baloldali összefogás gondolatával kapcsolatban azt mondta: az kétségtelen, hogy a DK megerősödött, már a bejutási küszöb feletti tartományban van, így ők egy összefogás erősebb pártja lennének.

Gyurcsánynak szüksége van az összefogásra

Törcsi Péter szerint nincsen komolyan vehető realitása a jelenlegi pártpreferenciákat nézve egy összefogásnak, de ezt nem szabad kijelenteni, hiszen a politikában akár egy hét alatt is bekövetkezhet bármilyen fordulat. Ha azonban semmi nem történik a választásokig a közéletben, akkor ugyanaz a forgatókönyv zajlik le, mint ami 2014-ben volt. Habár még mindig Gyurcsány az egyik legkarizmatikusabb vezető a baloldalon, de a saját pártja támogatottsága még mindig nem éri el az MSZP támogatottságát ahhoz, hogy garantálni tudja a parlamentbe jutást, így szüksége van az összefogásra – magyarázta Törcsi Péter.

A füttyögéssel kapcsolatban a szakértők egyetértettek abban, hogy nem volt „szerencsés” eszköz. Kiszelly Zoltán úgy vélte, ez is egyfajta versenyelemnek tekinthető, Törcsi Péter pedig azt mondta, a megemlékezők provokációnak érzékelték, így nem lehetett méltóságteljesen sem ünnepelni.

MTI Fotó: Marjai János

Piacfelosztás a baloldali szavazókörzetekben

Kiszelly Zoltán arról is beszélt, hogy az MSZP és a DK piacfelosztást végez a baloldali szavazókörzetekben, a liberálisok továbbra is Gyurcsány Ferenc nélkül szeretnének politizálni,  a liberális pólus – így az Együtt, Bokros Lajos pártja, valamint a PM – pedig próbál újabb szereplőket szerezni. Az LMP függetlenségét szeretné megőrizni – emelte ki a szakértő.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a baloldalnak még 1 millió szavazóra kellene szert tennie, hogy megszorítsák a Fideszt, és ez a Jobbikra is igaz.

Arra a felvetésre, hogy mi lenne, ha a baloldal és a Jobbik együtt próbálná leváltani a Fideszt, Törcsi Péter azt mondta: nem csak Burány Sándortól, de egykori SZDSZ-es politikusoktól is elhangzott már, hogy nem ördögtől való a Jobbikkal való összefogás.

A régi arcok a balliberális oldal meghatározói

Kiszelly Zoltán abban látja a problémát, hogy hiába vannak új arcok a baloldalon, mégis a régiek a meghatározóak.

Törcsi Péter ezzel kapcsolatban pedig azt mondta: Mesterházy Péter nem volt karizmatikus jelölt ahhoz,  hogy felvegye a kesztyűt Orbánnal, az a megállapítás pedig téves, miszerint Bajnai Gordon erre alkalmas lenne.

Pont az a probléma a baloldallal - tette hozzá - , hogy mindig ugyanazok a figurák jönnek vissza, akik egyszer már részt vettek abban a rossz kormányzásban, amely 2002-2010 között jellemző volt. Véleménye szerint akkor lenne esélye a baloldali összefogásnak, ha nem a már kipróbált politikusokkal politizálnának, hanem olyan új és karizmatikus, valamint szakmailag is rátermett politikai szereplővel, aki olyan politikai tudást tud maga mögött, mint a jelen kormánypártok politikusai.