200 milliárd k+f+i célú forrásról már döntés született

 

Pálinkás József a Cambridge-i Egyetem meghívására tartott nyilvános előadást Angliában.

Már mintegy 200 milliárd forint kutatás-fejlesztés-innováció (k+f+i) célú forrásról született támogatói döntés – mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke hétfőn, a Cambridge-i Clare College-ban.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke az NKFI közleménye szerint a Cambridge-i Egyetem meghívására tartott nyilvános előadást, amelyben kifejtette: a kutatói kiválóság az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatokon elért - az EU13 országok között kiemelkedő - sikerarányban is megnyilvánul, aminek a 2015-től meghirdetett új versenypályázatok további lendületet adhatnak.

Pálinkás József londoni látogatása során magas szintű kormányzati képviselőkkel és egyetemi vezetőkkel találkozva a hazai kutatásfinanszírozás 2015-ben lezajlott integrációjának eredményeit is ismerteti a brit kutatásfinanszírozás tervezett megújítása kapcsán, és a Brexit várható hatásairól, a kétoldalú együttműködések továbbfejlesztésének lehetőségéről is tárgyal.

Az NKFI tájékoztatása szerint Pálinkás József hétfőn délelőtt Sir Mark Walporttal, Theresa May kormányfő tudományos tanácsadó testületének vezetőjével találkozott, délután pedig Leszek Borysiewicz helyettes kancellárral, a Cambridge-i egyetem vezetőjével egyeztetett élvonalbeli kutatási programok közötti intenzívebb együttműködés kialakításának lehetőségeiről. Jelenleg húsz kutatásfejlesztési és innovációs projekt fut magyar és Cambridge városhoz kötődő kutatóhelyek és vállalkozások együttműködésében, többek között élelmiszerbiztonsági, agykutatási, anyagtudományi, grafénkutatási és társadalomtudományi területeken.

Pálinkás József keddi programja keretében kétoldalú találkozón tárgyal Jo Johnson felsőoktatási, kutatási és innovációs államtitkárral valamint Robin Grimes-szal, Boris Johnson külügyminiszter tudományos főtanácsadójával - ismerteti közleményében a hivatal.