Hollik: nem sikerült megzavarni az ünnepet

 

A Kossuth téri megemlékezésen egy szűk, szélsőséges baloldali csoport megpróbálta megzavarni a méltó módon emlékezők ünnepét, de ez nem sikerült nekik - mondta Hollik István országgyűlési képviselő az ünnepet értékelő sajtótájékoztatón vasárnap Budapesten.

A KDNP-s politikus úgy fogalmazott: “október 23-a megünneplése nemzeti ügy, sajnáljuk, hogy vannak olyan baloldali pártok, amelyek nem tudták megőrizni az ünnepségek méltóságát, és hatalmi ambíciótól fűtve, aktuális pártpolitikai érdekeik miatt megpróbálták megzavarni az ünnepséget”.

Ez a viselkedés nem volt méltó a 60. évfordulóhoz és nem volt méltó egyetlen magyar parlamenti párthoz sem - tette hozzá.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Kossuth téri megemlékezésen az első becslések szerint 30-40 ezer ünneplő ember, köztük több száz lengyel vett részt - ismertette Hollik István.

A politikus a Fidesz és a KDNP nevében megköszönte minden magyar embernek, aki a Kossuth téren vagy bárhol Magyarország határain belül és túl méltó módon emlékezett meg "a pesti srácok 60 évvel ezelőtti hőstetteiről", és külön köszönetét fejezte ki azoknak a lengyel embereknek, akik eljöttek, hogy "velünk együtt ünnepeljenek".

A Himnuszt is kifütyülték az ellenzéki tüntetők

Az M1 Híradója arról számolt be, hogy a kisebb csoportokban gyülekező ellenzékiek a Kossuth tér széléről és a környező utcákból fütyültek, illetve kiabáltak.

A legtöbb alkalommal az ünneplő tömeg közelben álló tagjai próbálták őket csendre inteni. Többen azt mondták, hogy a fütyülőktől nem hallják a beszédeket, és egyébként is méltatlan a viselkedésük az 56-os hősök emlékéhez, illetve a 60. évfordulóhoz.

Kormányellenes tüntetők az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2016. október 23-án. MTI Fotó: Marjai János

A kormányellenes csoportok nemcsak a Himnusz alatt fütyültek, hanem Orbán Viktor és a díszvendég, Andrzej Duda beszédét is próbálták megzavarni.

Időnként dulakodás is kialakult, ilyenkor a biztonsági emberek igyekeztek rendet rakni. A fütyülős akciót eredetileg Juhász Péter, az Együtt alelnöke hirdette meg.