Grezsa: '56 hősei szembe mertek szállni a világhatalommal

 

Ma is irányt mutatnak 1956 hősei, akik szembe mertek szállni egy legyőzhetetlennek vélt világhatalommal, hogy megmutassák: szabadon, diktatúrától mentesen akarnak élni - jelentette ki Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa vasárnap a felvidéki Dunaszerdahelyen.

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) központi megemlékezésén Grezsa István felidézte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 évvel ezelőtti eseményeit, majd leszögezte: 1956 dicsőséget szerzett a magyarságnak, mert megmutatta az irányt a szovjet tankoknak, a világnak pdig a magyar nemzet szabadságszeretetét, azt, hogy “az emberi szívekből a tisztesség és a szabad levegő vágya kitörölhetetlen”.

Az igazságért harcoltak

A miniszteri biztos rámutatott: 1956 októberében több száz pesti srác harcolt életét is feláldozva az igazságért, az emberi méltóság és becsület helyreállításáért, azért mert szabadon és emberként akartak élni. Ezt a küzdelmet döbbenten és irigykedve nézte a világ - mondta.

Ezek a fiatalok hősök voltak, akik egy legyőzhetetlennek vélt világhatalommal szembe mertek szállni, hogy megmutassák szabadon, diktatúráktól mentesen, emberi körülmények között szeretnénk élni. Ők ma is irányt mutatnak nekünk, s hagyatékuk iránt felelőséggel tartozunk - hangsúlyozta. Hozzátette: ma nem fegyverrel küzdő, hanem magyar nemzeti önazonosságára büszke, azt ápoló és azért áldozatot hozni kész magyarokra van szüksége a nemzetnek.

MKP: nincs olyan helyzet, amiből ne lenne kiút

Menyhárt József, az MKP elnöke beszédében kiemelte: '56 egyik üzenete a felvidéki magyarságnak az, hogy - amiként a pesti srácok is magukban érezték a hitet és a bátorságot - úgy a felvidéki magyarság is érezze ezeket magában, és ne elégedjen meg azzal ami jut, hanem bátran kérje azt, ami jár. "Másrészt 1956 azt is megmutatta, hogy nincs olyan helyzet, amiből ne lenne kiút, nincs olyan helyzet, amelyben ne lenne remény" - tette hozzá a felvidéki magyar párt elnöke.

A Csallóköz központjának számító városban tartott ünnepség a diktatúrák áldozatainak állított emlékmű megkoszorúzásával kezdődött, majd a művelődési központban folytatódott egy a Kormorán együttes fellépésével összekötött ünnepi esttel. A teltházas rendezvényen a felvidéki magyarság politikai és civil érdekképviselete, valamint ismert közéleti személyiségek mellett több százan vettek részt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a hét végén sok más magyarlakta felvidéki településen is tartottak megemlékezéseket, Magyarország pozsonyi nagykövetsége pdig rendezvények egész sorát szervezte. Közülük a legjelentősebbek közé tartozik az 1956 - A szabadságért és a függetlenségért című kiállítás, amelyet Pozsonyban a múlt héten nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Marek Madaric szlovák kulturális miniszterrel közösen, illetve a Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi hangversenye, amelyre október 25-én a Szlovák Rádió koncerttermében kerül majd sor.