Újabb világbajnok mentőkutyát adhat az országnak a szentendrei csapat

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a világ legjobb mentőkutyáival dolgozik a Szentendrén működő Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat. Hozzájuk tartozik többek közt Aqua, a világbajnok mentőkutya és fiatal „kollegája”, Symba is, akit már nem sok választ el a csúcstól. A speciális mentőalakulatnál 23 kutya dolgozik – most új bázis épül számukra.

A Pest megye területén illetékes mentőszolgálat büszke arra, hogy speciálisan képzett kutyái rendre jól szerepelnek világversenyeken és nemzetközi minősítő vizsgákon. Egyikük, a hatéves Symba jelenleg a mentőkutyák elitjébe tartozik, de egykor nagy dicsőséget szerzett a mentőszolgálat „kötelékében” már nyugdíjaséveit töltő 13 esztendős belga juhász világbajnok, Aqua is.


Kossuth Rádió, Közelről

 

Felkészül: Symba

Symbának sincs oka szégyenkezni: sok mindent elért már, amit mentőkutya elérhet, és a világon talán egyedülálló képességgel rendelkezik az eltűnt személyek felkutatásában.

A világbajnokságon előírt feladatok között az egyik legfontosabb az eltűnt személyek felkutatása. Symba itt az elérhető 200-ból 193 pontot ért el, ami egyedülálló – mesélte a Kossuth Rádió Közelről című riportműsorában Balázs László, a szolgálat vezetője, hozzátéve: az eb fegyelmezésén „még kell dolgozni, de bízunk benne, hogy jövőre már a dobogón állhat, méltó utódaként Aquának”.

Aqua nyugdíjas is, meg nem is

A veterán Aqua pofája már megőszült, de ugyanúgy dolgozik, mint fiatalabb társai, csak éppen jobban vigyáznak rá. A mentőegységnél nem veszik el az idősebb ebektől a munka lehetőségét, mert azzal az életüket vennék el – meséli Balázs László.

Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke Aqua nevű belga juhász kereső kutyájával, amely rendelkezik a legkiválóbb minősítéssel a nemzetközi bevethetőségi vizsgával. Magyarországon jelenleg két kutya rendelkezik ilyen minősítéssel.  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke 2011-ben Aqua nevű belga juhász kereső kutyájával, amely rendelkezik a legkiválóbb minősítéssel a nemzetközi bevethetőségi vizsgával. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kanapét is szeretik

A szolgálat összesen 23 mentőkutyával dolgozik. A munkatársak ügyelnek arra, hogy mindig legyen utánpótlás, készenlétben álljanak olyan kiskutyák, akik 5-6 év múlva szintén jó eredményeket érhetnek el.

„Szolgálati kutyáknak hívjuk őket, de mindnek van saját gazdája, otthona. Vagyis kiválóan tudnak kanapén heverészni” – mondja a szolgálat vezetője, aki arról is beszél: kilenc hetes korukban választják ki őket a feladatra, és minden esetben mentőkutyát tudnak faragni belőlük. Ugyanakkor minden generációban van olyan tehetség is, amelyik az átlagos teljesítményen túl látványos eredményeket képes produkálni. „Bármelyik kutyánk alkalmas arra, hogy eltűnt személyt, életet mentsen, néhányuk pedig képes arra, hogy ezt az adott napon, adott pályán meg tudja tenni, ahol nemzetközi bírók pontozzák őket” – magyarázza.

Épül az új bázis

Szentendrén az önkormányzat és a polgármester segítségével új bázist kezdtek építeni a mentőegységnek. A vezető szerint nagyon fontos volt, hogy olyan telephelyük legyen, ahol az eszközöket karban tudják tartani, biztonságban tárolják azokat és a trófeát vivő mentőkutyák is a megfelelő körülmények között dolgozhatnak, nyugodtan tudnak felkészülni a bevetésekre, megmérettetésekre.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság égisze alatt működő szentendrei egységeknek a riasztástól számított egy órán belül meg kell kezdenie a munkát a megye bármely pontján, legyen szó eltűnt személyről, árvízi mentésről, vagy akár sérültek utáni kutatásról például egy gázrobbanás után. Ennek a feladatnak négy állandóan riasztható munkatárssal és további harminc emberrel tudnak megfelelni: közülük válogatják össze azokat a szakembereket, akik a különféle feladatokhoz a legjobban értenek.