Nőtt a biztos pártválasztók, és csökkent a bizonytalanok aránya

A Magyar Idők pénteki számában közölt felmérés szerint szinte mindegyik párt támogatottsága emelkedett, egyedül a Jobbik szavazói bázisa csökkent.

A ZRI Závecz Research októberi eredményeiből az tűnik ki, hogy a népszavazási kampány több pártnak is jót tett. A Fidesz támogatóinak aránya egy hónap alatt huszonhatról huszonnyolc százalékra emelkedett a teljes lakosság körében, míg a Jobbik stagnált: a választókorú népesség tizenhárom százaléka támogatja az ellenzéki pártot. A szocialistákat most a választókorúak tíz százaléka támogatja, az előzőleg mért kilenc helyett.

A Demokratikus Koalíció tábora ötről hat százalékra bővült, az LMP pedig stabilan háromszázalékos támogatottságra számíthat. Eggyel kevesebb, azaz kétszázaléknyi az Együtt szavazótábora, a Liberálisok és a Párbeszéd egy-egy százalékon áll, csakúgy mint a most először mérhető Kétfarkú Kutya Párt.

A kutatás szerint a politikától távolságot tartók aránya harminchétről harminckét százalékra csökkent, és többen lettek a biztos pártválasztók is: a felnőtt lakosság harmincnyolc százaléka tartozik ide.

Ebben a csoportban a Fideszre negyvenkilenc százaléknyian adnák a voksukat, ám a Jobbikot a három hónappal ezelőtti huszonkét százalék helyett már csak tizenhét százaléknyian választanák, az MSZP pedig tizennégy százalékot ért el. A biztos szavazók nyolc százaléka a DK támogatója. Az LMP-nek öt, az Együttnek három, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutya Pártnak egy-egy százalékos aktív szavazói tábora van – közölte a Magyar Idők a Závecz Research felmérését.