Spöttle: ezért robbanthatott

Vagy politikai motiváció áll a merénylet mögött, vagy egy olyan pszichotikus állapotban lévő személyiségről van szó, akiben "gyűlölet él a rendőrséggel szemben" - mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő azzal kapcsolatban, hogy csütörtök délelőtt bejelentették: őrizetben van a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja.

Georg Spöttle elmondta, jelenleg is zajlik a nyomozás, hiszen ki kell értékelni a bizonyítékokat; ilyen esetekben megvizsgálják az elkövető lakását, otthonát. Mivel a gyanúsított valószínűleg végzett felderítést – hiszen nem ismerhette Budapestet -, lehetséges, hogy fotókat készített a városról, és megfigyelhette a rendőröket is.

Lehetséges, hogy különféle eszközökön – laptop, telefon, fényképezőgép, jegyzetek – megtalálhatóak az előzetes felderítés jelei, amelyből kiderülhet, mi volt a gyanúsított motivációja, továbbá politikai, vallási nézetei – tette hozzá Georg Spöttle.

A szakértő arról is beszélt, hogy korábban kiderült,  találtak a Városligetben egy régi furgont, amelyben lehetséges, hogy a gyanúsított átöltözött. Valószínűleg találnak olyan nyomokat – például hajszálat -, amelyen tovább lehet lépni a nyomozásban – húzta alá Georg Spöttle.

Csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatóján jelentette be Keresztes Imre főügyész, hogy előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben.